Runde 11: Solari kom godt fra land, mens flere trænere begynder at mærke presset

FC Barcelona kom tilbage til allersidst mod Rayo Vallecano, og Solari fik en udmærket start som Real Madrid-træner. Og så er en god håndfuld La Liga-trænere begyndt at mærke sportsdirektørens varme ånde i nakken.

Det er ved at være den tid på året, hvor diverse cheftrænere begynder at mærke presset. I La Liga har Julen Lopetegui allerede måtte strække gevær, og efter den netop overståede runde 11 er et par af trænerkollegaerne ved at have umådeligt varme baller, når de sætter sig i trænersædet på deres respektive hjemmebaner.

I rundeoptakten skrev jeg om Marcelino, og om hvordan han har lang snor i Valencia. Snoren bliver dog kortere og kortere, og hjemmebanenederlaget til ellers skadesplagede Girona i lørdags ændrede ikke noget ved nedklipningsprocessen af den. At Marcelino overhovedet fik lov at lede Valencia i den kamp, kan betragtes som lidt af et særtilfælde. Tidligere har Valencia fyret store trænerprofiler som Quique Sánchez Flores, Miroslav Djukiç, Paco Ayestarán og Nuno Espíritu Santo til trods for bedre placeringer og pointsnit på ca. samme tid af sæsonen.

Men Marcelino nyder stor tillid, efter han sidste sæson præsterede fremragende med Valencia, som ellers var på vej ud i mørket igen efter den lille opblomstring under Nuno og med hjælp fra Peter Lims penge et par år forinden. Sportschefen Mateu Alemany er en velanset og sportsligt orienteret chef, og han har tilsyneladende stadig tillid til, at Marcelino ikke er kuldsejlet med sit projekt. Han tøver da heller ikke et sekund med at holde sig til sin spillestil, og han tror så meget på den, at det ikke umiddelbart kunne falde ham ind at ændre noget trods de dårlige resultater, som falder på stribe.

Valencia må håbe, at to af angriberne Rodrigo, Gameiro, Mina og Batshuayi finder sammen og begynder at score. Valencia skaber nemlig chancerne, men målene på Mestalla og alle andre spanske arenaer synes forhekset for Valencia for tiden.

Calleja out
Lidt længere nede ad den solrige spanske østkyst begyndte hashtagget ”CallejaOut” allerede inden, Villarreal tog imod Levante, at florere. Calleja, som tog over efter Fran Escribá i begyndelsen af sidste sæson, dengang som en populær skikkelse, der udover en fortid som spiller i klubben også kom fra en rolle som træner for klubbens andethold og ungdomsafdeling, som traditionelt er leveringsdygtige i gode La Liga-spillere.

Det fungerer dog ikke for de gule keramikere. Calleja får ikke meget ud af sin trup, men han har også haft hårde odds. Vigtige midtbanespillere har været ude med skader, og særligt fraværet af Bruno har vist sig at have enorm negativ indflydelse på holdet. Calleja har dog, som jeg påpegede i sæsonoptakten, måske heller ikke fået de bedste betingelser stillet til rådighed af sin ledelse.

Samu Castillejo er ikke for alvor blevet erstattet, så holdet mangler noget dynamik, mens ledelsen allerede i sommers vidste, at Bruno ville være skadet et stykke ind i sæsonen. Det reagerede de ikke på, og derfor er Calleja blevet nødt til at bruge Ramón Funes Mori på midtbanen i en del kampe, og selvom argentineren har klaret opgaven næsten så godt, man kunne forvente, er det ikke en optimal løsning for et hold som Villarreal, der normalvis er kendt for deres dygtige boldomgang.

For at runde den tunge bund med de store klubber af, så må Eduardo Berizzo også begynde at mærke presset i Athletic, efter det blev til endnu en kamp uden sejr – denne gang et nederlag ude til topholdet Espanyol – og Berizzo har endnu kun formået at føre sit hold til sejr en enkelt gang denne sæson. Det er bundrekord sammen med Rayo Vallecano, Huesca og – ja – Valencia.

Også Quique Setién skal til at passe på. Endelig fik han, i en vidunderlig, vidunderlig fodboldkamp mod Celta Vigo, vist sit hold vejen til netmaskerne. Så begyndte de til gengæld at vælte ind i den anden ende, blandt andet takket være to fornemme Hjulsager-indlæg. Det var netop det symptom, der ofte drillede Setién og hans på grænsen til det naive spillestil i Las Palmas-tiden, og hvis ikke han finder balancen, er det ikke sikkert, han kommer til at blive manden, der skal føre Real Betis ud af det dynd, de nu er havnet i sammen med førnævnte klubber. Jeg krydser dog fingre, for hvor er det sjovt at se Betis spille fodbold, når det fungerer!

Solari begynder klatrinen
I toppen af tabellen kan man nu igen begynde at nævne Real Madrid igen. Santiago Solari fik i sin La Liga-debut som træner hevet en sen sejr hjem over Real Valladolid, som ellers havde bud efter træværket hele to gange ved stillingen 0-0. Selvom det kom i sidste øjeblik ,og de defensive svagheder ikke var helt væk (okay, Solari manglede tre af fire mand i det normalt stærkeste forsvar), så høster den argentinske trænervikar alligevel nogle roser for sin debut.

Det gør han mest, fordi han i modsætning til forgængeren turde skifte Vinicius ind, da det spidsede til. Og det gav pote, efter en ellers sløj afslutning af brasilianeren blev rettet af, ikke bare en smule, men 90 graders afretning ind bag Jordi Masip til det forløsende føringsmål. Så lidt kan gøre forskellen for en cheftræner i en storklub. For Real Madrid fik sejren og kan nu påbegynde klatringen tilbage til toppen.

Her befinder Barcelona, som i byen Barcelona, sig. FC Barcelona var i problemer i Madrid, da Rayo Vallecano havde catalanerne i sækken med 10 minutter igen. En usædvanlig Barça-scoring, hvor Piqué i bedste targetman-stil modtog en lang bold, som han med låget lagde til rette for indskiftede Ousmané Dembélé, der med en klog og præcis afslutning udlignede, og endnu en Luis Suárez-scoring, da uruguayaneren som den nye Barça-helgen i fraværet af Messi dukkede op til et fremragende Seri Roberto-indlæg på bagerste stolpe, gav Barça sejren. Det bragte minder frem om sidste sæson, hvor de ofte formåede at vinde kampe uden at imponere spillemæssigt.

Imponerende er det til gengæld, hvad Espanyol gør. Femte hjemmekamp bød på femte hjemmesejr, da Borja Iglesias, som forudset i rundeoptakten, bragte sig på måltavlen. Det blev kampens eneste scoring, og derfor kravler Espanyol op på andenpladsen foran Sevilla, der høstede 0-0 ude mod Real Sociedad, og Atlético Madrid, som skuffede med uafgjort i Leganés. Deportivo Alavés blev endelig afsløret i ikke at være et tophold og raslede ned på femtepladsen, da lokalopgøret i Eibar tippede til hjemmeholdets favør i en type kamp, som ofte før i denne sæson har tippet til Alavés’ fordel.

Rundens spiller
Luis Suárez vinder for anden kamp i streg denne pris. Det gør han, fordi han har løftet et helt enormt ansvar i Messis fravær, og fordi han i disse dage bare er der, når La Ligas førerhold har brug for ham. To scoringer i en sen remontada mod Rayo Vallecano, hvoraf den sidste og afgørende aboslut ikke faldt på en nem måde, og nu har uruguayaneren scoret seks mål i de seneste tre La Liga-kampe.

Rundens mål
Sergio Canales’ frisparksmål dyster mod Antoine Griezmanns ditto og Ousmané Dembélés perfekt udførte afslutning. Det er sjældent undertegnede imponeres over frispark, men Canales viste her, hvordan man ideelt set tager et frispark. Forsøget kom relativt langt udefra, men det vejede han perfekt op for ved både at indføre høj fart, præcision og den perfekte mængde skrue i sparket, der på overlegen vis satte Àlvarez til vægs. Det blev ikke værre af, at det var den sidste udligning i et hektisk 3-3-opgør, og at Iago Aspas minuttet senere var en centimeter fra at overgå skønheden i Canales’ frisparksmål, da Pau Lopéz’ overligger kom los béticos til undsætning.

Rundens løftede øjenbryn
Andrew Hjulsager fik nok brynene til at løfte sig en halv til en hel centimeter afhængigt af alder og hudens elasticitet i øjenregionen i de fleste danske hjem. Læs mere om det i Stolzenbachs danskerbrille.

Resultater

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar