Analyse: Espanyol opruster på trænerbænken

Espanyol-ledelsen fik mandag nok af de svigtende resultater i La Liga, hvor de har måttet se hele tre nedrykningsfavoritter stjæle alle pointene. Ud røg David Gallego, og det har banet vejen for et glædeligt gensyn med Pablo Machín i spidsen for et La Liga-hold.

Så kom den anden trænerfyring i La Liga-sæsonen 2019-20. Og i modsætning til den første –Valencias kontroversielle og til stadighed dagligt omdiskuterede afskedigelse af Marcelino – kommer denne ikke som lyn fra en klar himmel. Efter runde 12, som var den sidste inden 14 dages landskamppause, skulle der nemlig ikke laves mange dybe analyser for at udpege Espanyol som den mest underpræsterende af de 20 klubber i Spaniens fineste selskab.

Det kostede mandag aften cheftræner David Gallego jobbet. I sidste ende som konsekvens af 0-2 nederlaget på Mallorca – en kamp, hvor Espanyol absolut regnedes som favoritter. Om ikke andet så til at tage bare ét point med hjem over Middelhavet. Og det var ikke første gang, at Gallego ikke formåede at få sat sit mandskab rigtigt op til at overkomme undertippede modstandere, og særligt på hjemmebanen i Barcelona har Los Péricos døjet med at få gang i resultaterne.

Hjemmebanenederlag til Granada og Real Valladolid har uden tvivl fået alarmklokkerne til at ringe, for lægger man Mallorca-kampen til, har Espanyol indtil videre tabt til lige præcis de tre hold, jeg i min sæsonoptakt her på siden skød til at tage de tre nedrykningspladser (man kan så tilføje, at alle tre hold anført af Granada gør et ihærdigt forsøg på at udskamme mig, men det er ikke lige pointen her, vel). Det er ikke godt, og David Gallegos fyring virker derfor på ingen måde ulogisk – særligt med 14 dages pause forude. En pause, Pablo Machín nu kan bruge til at lære Espanyol-truppen at kende og guide dem tilbage på sporet.

En overilet forfremmelse
At lige præcis den urutinerede David Gallego ikke formåede at rykke Espanyol-holdet stort fremad, kommer måske heller ikke som det største chok.

Måske blev Espanyol-ledelsen lige lovligt forblændet af den tidligere U19- og B-holdstræners fornemme caretaker-periode i 2018, hvor han på fem kampe sikrede fire sejre og en uafgjort som brandslukker efter fyringen af Quique Sánchez Flores.

Eller måske har de manglende investeringer i truppen og afgangen af profiler som Borja Iglesias og Mario Hermoso simpelthen sat for dybe spor i truppens kvalitet, særligt i bredden. Espanyol klemte sig jo trods alt med i Europa League, noget klubben ikke er alt for vant til, og ser man på de europæiske spilleuger, har Espanyol kun fået ét point i de spillerunder, der ligger umiddelbart efter en Europa League-kamp (1-1 mod Deportivo Alavés).

Det sidste svar hælder jeg mest til som det vægtigste i beslutningen om at fyre Gallego, for lige præcis den dumme tendens kan man sagtens argumentere for at holde træneren hovedansvarlig for. I Europa League har truppens bredde jo netop vist sig tilstrækkelig til selv med rotationer at kunne levere om ikke andet så resultaterne med stensikker kvalifikation og senest en god udesejr over CSKA. Og det er i den sammenhæng trænerens fornemme opgave at sikre den rette vægtning i forhold til den hjemlige liga. For den hjemlige liga er selvfølgelig langt vigtigere end Europa League for Espanyol, som gerne vil se sig som fast top 10-hold, der aspirerer til jævnlige snuseture som den nuværende ud i Europa. Og her stod Gallego simpelthen ikke distancen.

Pablo Machín tilbage i vælten
Lige præcis vægtningen af truppens ressourcer, var da også en af de første ting, den nyudnævnte træner Pablo Machín med en fortid i Girona og Sevilla lagde vægt på, da han blev præsenteret som ny Espanyol-træner for pressen:

– Jeg kan godt lide at se realistisk på tingene. Det, der skaber stabilitet i denne klub, og det, vi har brug for for at vokse, er La Liga – uden at vi skal glemme nogen anden turnering. Det er klart, at det er længe siden, klubben har været i Europa, og alt dette arbejde kan være spildt. Hvis spillerne kan håndtere det, vil vi gå efter begge turneringer, men det er i La Liga, vi skal ramme plet.

Det er en mand, der har fået en opgave: Espanyol skal til at have point på tavlen i La Liga. Den opgave var Machín i øvrigt allerede tæt på at blive tildelt i sommers, men til syvende og sidst valgte Espanyol-ledelsen at gå med insideren David Gallego. Og nu har de fortrudt.

Det er til at forstå, især når man har en kapacitet som Pablo Machín siddende i venteposition på at kaste sig over et nyt projekt. Og selvom Machín ikke til fulde lykkedes med at overføre sin succes fra Girona til toppen af La Liga med Sevilla, må Machín stadig betragtes som et af de mest spændende trænernavne i Spanien.

I Sevilla blev han ofret på skafottet efter en formnedtur, der ganske enkelt strakte sig for længe.. Noget der kan ske for enhver træner, men inden da havde han faktisk allerede formået at sætte sit positive aftryk på Sevilla-holdet. Det aftryk, der gjorde Girona til en fantastisk spændende oprykker et par år tilbage, og som for en stund fik os til at tro, at Sevilla rent faktisk kunne kæmpe med om mesterskabstitlen langt hen i sidste sæson:

Brede aggressive wingbacks, pågående offensive midtbanespillere, løbe- og presvilje hele vejen rundt og generelt et risikovilligt udtryk, der gør Machíns hold ganske charmerende at se på, når de virker.

Og her dukker så det store spørgsmål op i kølvandet på fyringen af Gallego og ansættelsen af Machín: Har ledelsen i Espanyol i virkeligheden overvurderet deres egen trup en smule? Har Espanyol-truppen kvalitet nok og, endnu vigtigere, de rigtige kvaliteter til, at lige præcis en relativt kompromisløs type som Pablo Machín kan gå ind og sætte sit præg på holdet med det samme?

Det virkede selv Machín faktisk til at være lidt i tvivl om, da han blev spurgt ind til det på pressemødet:

– Jeg har lagt mine kabaler, og der en trup og alsidige spillere, som kan tilpasses min stil. Det er klart, at jeg først og fremmest skal få holdet til at præstere, og at truppen føler sig mere tilpas i et andet system med andre dyder end mine. Jeg søger altid efter holdets fordele og at gøre det bedste for holdet – og at opnå sejre og forbedre os i tabellen, så vi derfra kan begynde at sigte højere. Vi skal være forsigtige nu, da vi er i en sårbar position, og vi skal først have ro på.

Når det kommer til de kendetegn, der passer til Machín synes jeg imidlertid godt, man kan sætte nogenlunde kryds ud for i hvert fald de to. De har en dygtig boksspiller i Jonathan Calleri, som kan nogle af de samme ting som Stuani i Girona. Og på to bagvedliggende roller, som særligt Portu spillede til perfektion i Girona, har de spændende spillere som Wu Lei, Óscar Melendo og Matías Vargas, der har vist lovende takter.

På backpladserne har jeg derimod min tvivl, og midtbanen synes heller ikke som skabt til aggressivt og højtsatsende presspil. Den er præget af en vis langsomhed og spillere, der føler sig trygge ved at forsvare dybt. Espanyol har netop været bedst, når de kan finde ro i henholdsvis en solid organisation og med god boldsikkerhed ved spillere som Marc Roca, Sergi Darder og Esteban Granero. Det selvom Rubi da fik rusket lidt liv i holdets offensiv sidste sæson, et liv, der synes forduftet i indeværende sæson.

Der ligger derfor et stort arbejde foran Machín, som først og fremmest skal have stabiliseret resultaterne på den hjemlige front. Lige præcis den opgave er han ikke for alvor blevet testet i på den store scene. Men i Espanyol overtager han trods alt en rimelig garvet trup med et fundament, der hurtigt burde kunne finde tilbage i en vis stabilitet. Og lige præcis på midtbanen og i de bagerste geledder, er der rigeligt med La Liga-rutine og stabilitet at finde.

Derfra kan Espanyol med beslutningen om at hyre Pablo Machín måske se frem til at tage endnu et skridt frem i en progressiv retning, præcis som de var i gang med under Rubi, inden han valgte at takke ja til Real Betis. I truppen finder man nemlig masser af spændende unge navne, som kan være på vej til at blive rigtig hotte i La Liga: Venstrebacken Adriá Pedrosa har vist lovende takter, det samme har Lluis López, som i en ung alder har tilkæmpet sig spilletid i midterforsvaret, og Óscar Melendo. Derudover står unge Espanyol-talenter som Javi Puado, Víctor Campuzano og Pol Lozano klar i kulissen, når Machín får brug for friske kræfter, som i tilgift måske kan formes i hans billede.

Mest af alt må de Espanyol ærgre sig en smule over, at de ikke bare hyrede Pablo Machín i sommers i stedet. Det havde været det mere ambitiøse valg, men i stedet valgte de at følge en af tidens trends og give en af sine egne trænere chancen på øverste hylde. Den spildte mælk kan dog nå at samles op endnu, så der er ingen grund til at bryde ud i gråd for de få Espanyol-fans på i Cornellá. Trænerskiftet kan nemlig meget vel ende med at vise sig som sæsonens stærkeste oprustning.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar