Champions League er over os – hvordan står de spanske hold?

Champions League-foråret er over os igen, og den lejlighed benytter jeg til at tage temperaturen på de fire spanske deltageres form og muligheder i det forjættede rige

De seneste par års Champions League-slutspil har givet et væld af opsigtsvækkende, målrige og højspændte dramaer, og mellemrummene mellem dem synes kun at være blevet kortere. Uanset hvor meget man er tilhænger af den i stigende grad lukkede turnering for europæiske fodboldelite, er det derfor svært ikke at glæde sig enormt meget til de kommende stormøder som, for bare at udplukke et par relevante eksempler, Atlético Madrid – Liverpool og Real Madrid – Manchester City.

I denne artikel tager jeg temperaturen på de spanske hold, som notorisk er favoritter til at nå meget langt i turneringen, men som de seneste par år så småt er begyndt at efterlade lidt albuerum til de engelske hold kulminerende med den rent engelske og for den neutrale seer vældig uinspirerende finale senest.

Men hvordan er rigets tilstand hos de fire spanske mastodonter FC Barcelona, Atlético Madrid, Valencia og Real Madrid, som i år udgør det spanske bidrag til slutfasen i Champions League?

Det forsøger jeg herunder at svare på i prioriteret rækkefølge, efter hvornår holdene spiller første 1/8-delsfinalekamp. Jeg giver mit bud på formbarometeret, idealopstilling LIGE NU, hvem du skal holde øje med, samt et bud på chancerne for videre avancement i turneringen.

Atlético Madrid
Formbarometer:
Diego Simeones mandskab har været en af de helt store skuffelser i årets La Liga. Med fyrre point efter 24 runder er de længst koblet af mesterskabskampen og befinder sig i stedet i en tæt dyst om top fire-placeringer med Getafe, Real Sociedad, Valencia, Sevilla og Villarreal. Alligevel ville jeg være forsigtig med at dømme dem ude på forhånd, når vi taler om den kommende opgave mod de forsvarende Champions League-mestre og enbårne engelske fodboldhold pr. februar 2020 Liverpool.

Hvorfor så det? Jo, Atléticos La Liga-armod skyldes først og fremmest manglen på evne til at score mål. Diego Costa (tilbage i træning) blev nærmest skadet, inden sæsonen kom i gang, nær-milliardindkøbet Joao Felix har ikke fundet sig til rette (og er nu også skadet), Thomas Lemar har ikke eksisteret, og Álvaro Morata har kun i glimt vist sig som den dygtige angriber, han er. Det har gjort Atléticos spil stift, uinspireret, og så har de oven i købet bøvlet med nogle af deres kendetegn som dødbolde i begge ender og arbejdsomhed.

Arbejdsomheden skal dog nok være der, når Liverpool står på menuen. Og offensive sprudlerier har nu engang aldrig været Diego Simeones nøgle til Champions League-succes. Liverpool vil derfor komme til at møde en kompakt mur af Atlético-spillere, og lur mig om ikke Jose Giménez får lov at stå en højreback i fraværet af Kieran Trippier. I mangel af storform må Simeone simpelthen ty til sine ældste og mest forudsigelige værktøjer. Som han er god til at bruge.

Gallaopstilling lige nu
Jan Oblak
Santiago Arias* – Stefan Savic – Felipe – Renan Lodi
Koke – Saúl – Thomas – Marcos Llorente
Ángel Correa** – Álvaro Morata

*Simeone kan meget vel vælge en defensivt forstærkende løsning med José Giménez på højre back til kampene mod Liverpool.
**Diego Costa kan vise sig som en joker, men er helt sikkert ikke klar til 90 minutter i første omgang. Derudover er Vitolo også et bud på en starter her qua hans arbejdsiver.

Hold øje med
Thomas Partey er kommet for at blive på dette Atlético-hold. Han har ofte overstrålet kollegaerne Koke og Saúl, når han med sin store krop fylder midtbanen ud med aggressive løb og velovervejede pasninger. Derudover har han vist sig at have et vaskeægte tordendrøn, når han nærmer sig feltet. I fredagens kamp mod Valencia både scorede han og var lige ved og næsten med kanonafslutninger fra distancen.

Chancevurdering i 1/8-delsfinale
Fik jeg talt Atléticos muligheder mod Liverpool op? Måske. Men hvad andet end en kynisk, hårdtslående fodbolddræber skulle kunne stoppe Liverpool i deres nuværende form? Den disciplin har ingen mestret bedre end Atlético de seneste ti år. Det skal blive spændende at se, om Atlético kan hive sig selv det ene eller to niveauer op, som de kun meget sjældent har formået i La Liga denne sæson. Kan de det, får vi nogle spændende kampe. Ikke desto mindre med Liverpool som favorit, 65-35.

Valencia
Formbarometer:
Efter et kaotisk forår med en skidt sæsonstart, fyringen af den aldeles vellidte Marcelino García Toral og ansættelsen af det ubeskrevne blad Albert Celades er Valencia igen ved at finde vej ind til et projekt, der har tegninger til fremtiden … indtil den uforudsigelige klubejer og den endnu mere uligevægtigt synende marionetpræsident Anil Murthy finder på en ny genial idé til projektomlægning, selvfølgelig.

Albert Celades har efter nogle forsøg på at revitalisere den gode gamle Valencia-klassiker 4-2-3-1’eren anerkendt, at Marcelinos 4-4-2 passer perfekt til dette Valencia-hold. Når det hele spiller for firemandsmidtbanen, findes der ikke mange bedre midtbanekonstellationer i La Liga end Valencias. Det fik vi senest syn for i fredagens fremragende kamp på Mestalla mellem Valencia og Atlético, hvor Carlos Soler, Geoffrey Kondogbia, Dani Parejo og Ferrán Torres til tider lagde sig som en tung dyne af aggressivitet, dynamik og idérigdom på den sidste tredjedel, en dyne, som Atlético på ingen måde så sig i stand til at spille sig ud af. Særligt i en anden halvleg, som burde have sikret Valencia de tre point.

Dette Valencia-hold lider dog også af et gammelkendt Valencia-problem: mangel på stabilitet. Særligt når modstanderne er undertippede, synes Valencia at miste intensitet og koncentration. Mellem mægtige præstationer mod Real Madrid (1-1 på Bernabéu), FC Barcelona (2-0 på Mestalla) og Atlético (2-2 på Mestalla) finder vi for nyligt beskæmmende udebanenederlag på 1-4 til Mallorca og 0-3 til Getafe. Men lige præcis det faktum, at Valencia måske bare er bedre, desto bedre modstanderen er, gør måske netop Champions League-turneringen så spændende for Celades og Co. Uanset hvad, er det hjemmebanen Mestalla, der skal være Valencias billet til et længere forløb i turneringen. Her er Valencia stort set favoritter, uanset hvem modstanderen så måtte blive.

Desværre for Albert Celades bøvler han lige nu med en del skader, hvor særligt defensiven er ramt. En langtidsskade til krumtappen Ezequiel Garay er akkompagneret af en mindre af slagsen til Gabriel Paulista, ligesom de italienske Wass-konkurrenter Piccini og Florenzi er sat ud af spillet – sidstnævnte kun for en kortere periode. Dertil er Jasper Cillessen ude, ligesom Francis Coquelin og Rodrigo Moreno netop er på vej tilbage – sidstnævnte bliver efter alt at dømme dog ikke klar til første opgør mod Atalanta.

Gallaopstilling lige nu
Jaume Domenech
Daniel Wass – Mouctar Diakhaby – Eliaquim Mangala* – José Gayá
Ferrán Torres – Dani Parejo – Geoffrey Kondogbia – Carlos Soler
Maxi Gómez – Gonçalo Guedes**

*Gabriel Paulista kan være tilbage til hjemmeopgøret mod Atalanta, og da vil han formentlig erstatte Mangala, omend Diakhaby har haft et par svage præstationer på det seneste.

**Rodrigo Moreno er så småt vendt tilbage til træning. Han er formentlig ikke aktuel til førsteopgøret, men til hjemmekampen på Mestalla må han formodes at være i spil.

Hold øje med
Ferrán Torres ligner mere og mere den næste store Valencia-avlede boldekvilibrist, klar til at træde i fodsporene på spillere som Vicente, David Silva og Juan Mata. I fredagens kamp mod Atlético Madrid fik han flere gange Atléticos ellers forsvarskyndige spillere til at ligne statister med hans overlegne teknik og acceleration på de første meter. Han angriber feltet med stor farlighed og kan blive en vigtig faktor i at skabe bevægelighed i Valencias ellers til tider lidt statiske angrebsspil.

Chancevurdering i 1/8-delsfinale
Valencia var ikke uheldige med lodtrækningen. Atalanta har gjort det fint gennem en længere periode i Serie A, men ikke desto mindre er det en letvægter i Champions League-sammenhæng. Valencia får det muligvis svært på San Siro i Milano, men hjemmefordelen i den afgørende kamp tipper i mine øjne favoritværdigheden væsentligt over på Valencias halvdel. 60-40 i Valencias favør.

FC Barcelona
Formbarometer:
FC Barcelona har ikke imponeret mange gange i denne sæson. Jagten på det velsmurte pasningsmaskineri er fortsat i gang på Camp Nou, og det gælder også, efter Quique Setién har overtaget efter Ernesto Valverde. Der er dog klart fremgang at spore i ”cruyffismens” tilstedeværelse i FC Barcelonas spil. Men spørgsmålene er immervæk mange i FC Barcelona her på tærsklen til den afgørende fase af sæsonen, så lad mig lige remse de vigtigste af dem op:

1) Har Quique Setién det der skal til på den store europæiske fodboldscene?
Han har aldrig været der, så ingen ved det. Det er dog tydeligt, at FC Barcelona-spillerne har taget hans spilfilosofi til sig med ekstremt tålmodigt opspil, forsigtig omgang med bolden og en næsten doktrinær tilgang til at spille bolden fladt hele vejen op. Det er toner, der klinger godt i ørerne på mange FC Barcelona-fans, og man har da også set en tendens til, at spillere som Arthur og Sergi Roberto (som midtbanespiller) er rykket op i hierarkiet i forhold til Arturo Vidal – og sidst men ikke mindst er Sergio Busquets begyndt at se rigtig god ud igen. Hvis Barça-spillerne (især Lionel Messi) køber ind på Quique Setiéns strategi og tilgang, er et rigtigt stort skridt frem taget i forhold til den altid lurende tvivl under Ernesto Valverdes pragmatiske regime.

2) HVEM, jeg spørger HVEM skal score målene ud over Lionel Messi? Antoine Griezmann brænder fire store chancer for hver scoring, Ansu Fati ser virkelig spændende ud, men er stadig uprøvet på den største scene, og så har Frenkie De Jong og Arthur kun sporadisk vist, at de evner at gøre sig farlige. Derfor er det overordentligt skidt for FC Barcelona, at både Luis Suárez og Ousmane Dembélé er sat ud af spillet. Setién HAR simpelthen kun Griezmann, Fati og Messi, skal han spille med en fronttrio.

3) Kan spillerne få ro til at præstere? Der er masser af virak uden om banen i Barcelona for tiden. Foruden den konstant verserende politiske situation i Catalonien, er kaosset nu også rykket helt ind på direktionsgangene i FC Barcelona. Først var der den farceagtige håndtering af fyringen af Ernesto Valverde, så kom Eric Abidals udfald mod selvsamme Valverde og hans forhold til spillertruppen, som Lionel Messi straks undsagde sig meget offentligt, og nu har Cadena SER så kunnet berette om, at ledelsen har hyret et SoMe-bureau til at skade profiler i truppen og legender som Xavi og Puyol. Klubben har afvist al kendskab til sagen (og hvad skulle deres motiv da også være?). Ikke desto mindre er FC Barcelona lige nu på vej mod en tilstand af galehus, som vækker mindelser om startnullernes Joan Gaspart-tid. Det kan meget vel vare ved helt frem til næste sommers præsidentvalg.

Det gør det ikke nemmere at være Setién, og det gør det ikke nemmere at være FC Barcelona-spiller. I den nuværende situation, synes FC Barcelonas succes/fiasko i Champions League dette forår at hænge mere på Lionel Messis skuldre end nogensinde.

Gallaopstilling lige nu
Ter Stegen
Semedo – Piqué – Lenglet – Junior Firpo*
De Jong – Busquets – Arthur
Lionel Messi – Griezmann – Ansu Fati

* Alba bliver klar til andet opgør mod Napoli

Hold øje med
Nelson Semedo har været dømt ude. Mangel på kvalitet, har dommen lydt. Under Setién har portugiseren imidlertid taget nogle gevaldige, hurtige skridt fremad. Bogstaveligt talt. Hvor størstedelen af hans afleveringer for ikke så længe siden gik til siden eller bagud, er han begyndt at vise sig fremme i banen – og på det seneste har han vist helt fremme i feltet flere gange. Konkurrencen med Sergi Roberto er stadig tæt, men Roberto vil formentlig blive værdifuld for Setién længere fremme i mangel af offensive spillere. Derfor kan Semedo blive værdifuld den kommende tid – og måske endda bide sig fast som et seriøst bud på Barças fremtidige højre back.

Chancevurdering i 1/8-delsfinale
Hvis Barças form har haltet, så er det ikke noget imod Napolis. Syditalienerne ligger og roder rundt midt i Serie A, og det bør derfor ikke volde FC Barcelona, Suárez eller ej, alt for store vanskeligheder at ekspedere dem ud af Champions League. FC Barcelona er store favoritter, jeg tildeler dem 65-35 favoritværdighed.

Real Madrid
Formbarometer:
Lige siden den usædvanligt begivenhedsløse 0-0’er-Clásico i december på Camp Nou, har Real Madrid været en vindermaskine på vej mod mesterskabet. Det har været fortællingen om Real Madrid, og fortællingen har også været, at de har været det på Atlético-måden mere end på Real Madrid-måden.

Zinedine Zidane har simpelthen fået skabt et velorganiseret, sammentømret mandskab ud af hans trup. Måske skyldes det, at Zidane har følt sig nøgen i det reelle fravær af Hazard, det mentale fravær hos Bale og det absolut svingenge niveau hos de to unge brasilianere Rodrygo og Vinicius. Og så har han simpelthen lært sig at spinde, ofte med en bastant firemandsmidtbane med Casemiro som den absolutte nøglebrik de seneste måneder. Nøj, hvor har han været god!

Ikke nok med at midtbanen og forsvaret har sørget for, at Real Madrid har lukket suverænt færrest mål ind i La Liga denne sæson, så har de også stået for målene i den anden ende. Senest i søndagens kamp mod Celta, hvor Toni Kroos og Sergio Ramos stod for målene i den skuffende 2-2-kamp. Netop det må bekymre Zidane forud for de forrygende spændende opgør, der venter mod Manchester City. Det er kun Karim Benzema, der har vist sig som en kontinuerligt præsterende faktor oppe foran, og uanset hvor godt franskmanden gør det, så mangler han nogle at spille bold med.

Lyset viste sig dog, trods det skuffende resultat, for enden af tunellen, da Benzema og Hazard flere gange fandt hinanden på inciterende vis i Hazards comeback-kamp mod Celta. Bale viste sig faktisk også en smule, hvilket havde en vis nyhedsværdi, da undertegnede har set flere Real Madrid-kampe denne sæson, hvori jeg først har lagt mærke til Bales deltagelse, når han er blevet skiftet ud. Hvis Hazard lige får lidt flere minutter i benene næste weekend, og Zidane dermed kan begynde at bygge ovenpå offensivt, så ser Real Madrid farlige ud. Lader Hazards storform derimod vente på sig, vil Real Madrids sejrsevne forblive præcis så skrøbelig, som den viste sig i advarselskampen mod Celta, hvor Real Madrid tilsyneladende havde det hele under kontrol, men ikke evnede at lukke kampen endegyldigt.

Gallaopstilling lige nu
Thibault Courtois
Dani Carvajal – Sergio Ramos – Raphael Varane – Ferland Mendy
Valverde – Casemiro – Toni Kroos
Gareth Bale* – Karim Benzema – Eden Hazard

*Muligheden for at Zidane går med en firemandsmidtbane i en art diamantformat er bestemt meget sandsynlig. Her vil enten Luka Modric eller Isco gå ind. En anden mulighed er, at Rodrygo eller Vinicius får chancen. Zidane har masser af kort at spille ud.

Hold øje med
Thibault Courtois har haft vanskeligheder i sin Real Madrid-tid. Så mange, at man på et tidspunkt stillede i de spanske medier stillede spørgsmål til hans mentale velbefindende. På et tidspunkt i efteråret vurderede jeg sågar i et selvtillidsfuldt tweet, at Alphonse Areola havde overordentligt gode chancer for at vippe ham af pinden. Det ville den langlemmede belgier ikke høre tale om. Nu har han i stedet fundet den gode gamle Courtois tilbage fra Atlético-dagene frem, og holder han den nuværende form, er han igen et navn, der skal nævnes i sammenhæng med målmænd som Neuer, Ter Stegen, Oblak og Alisson. Det kan blive afgørende for Real Madrid mod altid chanceskabende Manchester City.

Chancevurdering i 1/8-delsfinale
Da Real Madrid og Manchester City kom op af den gennemsigtige plastikbowle i UEFA’s hovedkvarter, var det svært at få armene ned over udsigten til dette topmøde. Siden har Manchester Citys mange udsving og ikke mindst deres udelukkelse af de to næste års europæiske turneringer lagt en lille dæmper på begejstringen. Ikke desto mindre må vi se frem til to fantastiske fodboldkampe.

Mens Manchester City snart i måneder har kunnet forberede sig i ro og mag på dette møde, er Real Madrid under konstant pres i den hjemlige liga, som de satser så hårdt på at vinde for næsen af FC Barcelona i denne ombæring. Heldigvis for Zidane har han ikke mange skader at tumle med, og de resultater, Real Madrid kan fremvise fra den seneste tid, lagt sammen med deres magiske Champions League-touch gør dem til favoritter. Tvivlsspørgsmålet om deres reelle offensive slagkraft, når det bliver alvor, gør det dog meget smalt. Real Madrid er 51-49 favoritter mod Manchester City.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar