Efterårets hold 2018

Det er den tid på året, hvor vi skal til at gøre status. Her gør jeg status over La Liga-sæsonen indtil videre ved at sætte efterårets hold.

© Дмитрий Садовников

La Liga-klubberne står foran en kort juleferie. 17 runder er spillet, og selvom det måske er to kampe for tidligt i forhold til turneringsplanen, vil jeg benytte den lille milepæl til at gøre status over sæsonen indtil nu. Det vil jeg gøre ved at kåre efterårets hold

Og det er efterårets hold. Det vil sige, at det handler om, hvem der har leveret bedst over HELE efteråret, eller så meget af det som muligt. Det betyder også, at jeg forsøger ikke at glemme de første ti runder, ligesom jeg forsøger ikke at sætte det på baggrund af de seneste indtryk. Samtidig har jeg bestræbt mig på at sætte et hold, der rent faktisk ville være konkurrencedygtigt og balanceret. Så ingen angrebskæde med fire centerforwards eller omskolede spillere her og der.

Holdet er først præsenteret i sin simple form her, og derefter har jeg uddybet beslutningerne for hver spiller og position. Til sidst har jeg også valgt efterårets træner, ligesom jeg har sat en bænk bestående af syv spillere – præcis ligesom i en La Liga-kamp. Fravalg har der været masser af, men dem vil jeg ikke argumentere for her. Er man helt og aldeles uenig i noget, er man velkommen til at prikke til mig på de sociale medier.

Glædelig jul og godt nytår!

Efterårets hold 2018

M: Fernando Pacheco, Deportivo Alavés (15 kampe, 14 mål lukket ind, 6 rene bure)
Deportivo Alavés tog La Liga med storm de første par måneder af dette efterår, og selvom de gik lidt i stå, fik de med en sejr i sidste runde over Real Sociedad tilspillet sig en fornem femteplads inden den lille julepause. Den vigtigste ingrediens i Abelardos succes har været et stabilt fundament, og Alavés har vundet mange tætte kampe, som lige så vel kunne være faldet ud til modstanderens fordel. Her har Pacheco i mange tilfælde disket op med flotte redninger og stabile indgreb, når sejrene har skulle spilles hjem. Det er på grund af den indflydelse, at han kiler sig ind foran målmænd som Oblak, Vaclik, Courtois, Ter Stegen og Masip. La Liga har i det hele taget været forkælet med gode målmandspræstationer dette efterår.

HB: Jesús Navas, Sevilla (14 kampe, 4 oplæg, 15 mål lukket ind, 4 rene bure)
Den gamle Sevilla-veteran har imponeret, siden han kom hjem fra Manchester City. Han forlod Sevilla som en væver kantspiller og kom tilbage som en væver backspiller. I starten havde han visse problemer med det defensive, men i denne sæson har han på imponerende vis bygget på den del af spillet, mens han stadig stryger afsted som en raket den ene gang efter den anden. Af en 33-årig er det en stor bedrift på den måde at forbedre sig på en ny position, og derfor fortjener han pladsen på årets hold.

FC: Mario Hermoso, Espanyol, 14 kampe, 2 mål, 16 mål lukket ind, 5 rene bure
Tager man de seneste fem-seks spillerunder væk, var Mario Hermoso formentlig den bedste forsvarsspiller i La Liga. Han viste enorme kvaliteter som en aggressiv forsvarsspiller, der kan spille fodbold. Og så scorede han et par afgørende sejrsmål, da Espanyol kom flyvende fra start i sæsonen. Hermoso er sammen med holdet faldet en smule i niveau, men alligevel kommer han som et af efterårets store gennembrud med på dette hold. Ham kommer vi til at se tage et eller to skridt op ad karrierestigen i den nærmeste fremtid.

FC: Diego Godín, Atlético Madrid, 13 kampe, 2 mål, 8 mål lukket ind, 7 rene bure
Den rutinerede uruguayaner er og bliver en af de mest driftssikre forsvarsspillere i verden. Han går forrest hver gang i Atlético Madrids utrættelige defensive omhyggelighed, og da det var mest påkrævet i hjemmekampen mod Athletic Club dukkede han op i overtiden med den afgørende scoring til 3-2. Uanset hvor godt de forbereder sig, kommer der til at være et Atlético før Godín og et andet efter. ¡Un capitán verdadero!

VB: Jordi Alba, FC Barcelona (17 kampe, 1 mål, 6 oplæg, 19 mål lukket ind, 6 rene bure
Ligesom i tilfældet Diego Godín kan man spørge sig selv, om der har været bedre i verden på Albas position i efteråret 2018. Messis tro lille væbner startede sæsonen med en enorm skuffelse, da Luis Enrique af uransagelige årsager ikke udtog ham til sin første Spanien-trup. Siden (såvel som før) har Alba leveret den ene stærke præstation efter den anden, og seks oplæg i 17 kampe som back taler sit tydelige sprog. Defensivt har han ikke kunne afhjælpe de forsvarsproblemer, FC Barcelona til tider har døjet med. Han er medansvarlig, men det har aldrig været hans kerneopgave.

CDM: Rodri, Atlético Madrid (14 kampe, 2 mål)
Rodri var et af sommerens mest spændende indkøb. På grund af den spiller han er, og på grund af den spiller han skulle erstatte. Gabi gik på pension, og der vurderede Atlético, at man måtte hente forstærkning udefra. Valget faldt på Rodri, og mens han i starten var lidt inde og ude af holdet, har han nu sat sig fuldstændig på den balancerende midtbaneplads i Diego Simeones motorrum. Imponerende! Nok vidste man, at Rodris potentiale var enormt, men at han kunne gå direkte ind og få Gabis tomrum til at forsvinde som dug for den madrilenske sommersol med det samme, havde undertegnede ikke turde drømme om. Gabi, som måske har været en af de mest undervurderede spillere de sidste fem-seks år, og hvis betydning for Atléticos boldomgang og balance i defensive omstillinger har været en essentiel del af Atléticos opstigning til toppen af verdenseliten.

CM: Éver Banega, Sevilla (16 kampe, 3 mål, 3 oplæg
Nogle gange tager jeg mig selv i at spørge mig, hvor god en spiller Éver Banega havde været, og hvad hans plads i de seneste 10 års midtbanehierarki ville være, hvis han havde haft en stabil karriere. Denne efterårssæson besvarer måske spørgsmålet. Banega har været strålende og allestedsnærværende på Sevillas midtbane, som han har styret med både hård og fløjlsblød hånd, alt efter kampens karakter og Sevillas udfordring. Efter et mindre succesfuldt ophold i Inter og en halvsløj comebacksæson i Sevilla er han tilbage i topform – endnu engang. Og når han er det, er han en af de mest fornøjelige spillere at følge på midtbanen.

COM: Pablo Sarabia, Sevilla (16 kampe, 7 mål, 6 oplæg)
Lige siden han tog skridtet fra Getafe tli Sevilla har det været en opadgående kurve for Pablo Sarabia, hvis indflydelse på Sevilla-holdet nu har nået sit maks. Det lå da også i kortene, at han skulle få en vigtig rolle under Pablo Machín, som brugte Portu på samme måde i Girona med stor succes. Portu kunne han ikke lokke med til Sevilla, så i stedet kom Sarabia til at ligge alene bag to angribere, og herfra har han været en af Sevillas absolut farligste spillere. Tallene taler for sig selv, og hvis ikke det var for den næste mand på holdkortet, ville de være helt unikke.

HW: Lionel Messi, FC Barcelona (15 kampe, 15 mål, 10 oplæg
Næste mand på holdkortet er naturligvis Lionel Messi. Hvad skal man sige? Bliver han bedre og bedre? Jeg ved det ikke, men hvis hans holdkammerater kunne leve op til den lille magikers niveau, havde oplægskontoen også sagt 15. Holder Messi dette niveau resten af sæsonen, kan Barça vinde alle turneringer. Gør han ikke, bliver det meget svært. Så enkelt er det.

VW: José Luis Morales, 15 kampe, 5 mål, 1 oplæg
José Luis Morales var i skarp konkurrence med blandt andre Jony og Ibai Gómez om pladsen i den modsatte side af Messi. Hans statistik er knap så imponerende som de to andre i angrebskonstellationen, men Morales har ganske enkelt være utrolig i mange kampe for Levante denne sæson. Den 31-årige kantspiller har altid været giftigt udfordrende, men denne sæson ser han simpelthen nogle gange ud til at kunne løbe uden om modspillerne, som det passer ham. Hans præstationer i den første La Liga-kamp i sæsonen, 3-0-sejren ude over Betis, og i udesejren over Real Madrid havde alene været nok til at bringe sig i spil til dette hold. Men stort set hver gang, jeg har fulgt Levantes kampe, har han været en evig trussel og en forsvarlig årsag til at tænde for tv’et, når Levante har tonet frem (hvilket faktisk har været en kontinuerlig kilde til storartet underholdning denne sæson, kig selv deres resultatliste)

CF: Christhian Stuani, Girona (15 kampe, 11 mål)
Stuanis måltotal taler for sig selv. Messi har overgået ham, og derefter har kun landsmanden Luis Suárez har score lige så mange mål. Girona har scoret 18 mål i alt, så Stuani har stået for langt over halvdelen af catalanernes mål. Målene har samtidig i alle undtagen ét tilfælde (2-3-nederlag til Eibar) været pointgivende, og to af de gange har endda været i den catalanske hovedstad, da han først scorede to gange på Camp Nou i 2-2-opgøret dér, inden han også nettede to gange i udesejren over Espanyol. Derudover har også Atléticos, Celtas og Villarreals forsvar måtte bukke under for den hovedstødsstærke uruguayaner, som har ramt sin karrieres topform i dennes efterår – nu peaker det for ham med denne plads på Hay Ligas efterårets hold.

Træneren
Pablo Machín, Sevilla
Sidste sæson imponerede han alt og alle ved at føre Girona til overlevelse ved ambitiøst at gå efter sejren og tage initiativ i langt de fleste kampe. Det fristede Sevilla til at give ham chancen for at tage et skridt op, og den chance har han grebet. I starten famlede han dog, og man kunne være bekymret for, om han virkelig var det friske pust til La Ligas trænerside, man havde håbet på. Nederlag til Real Betis og Getafe og uafgjort mod (lærte vi hen ad vejen) elendige Villarreal. I femte runde vendte han så sin forreste trekant om, den der havde givet ham så megen succes i Girona, og lod André Silva og Ben Yedder assistere af Pablo Sarabia bagfra. Den (forrygende) kamp vandt Sevilla 6-2, og siden har de kun kigget sig tilbage midlertidigt i 2-4-nederlaget på Camp Nou.

Pablo Machín har givet sevillanerne et ikke helt urealistisk håb at klynge sig til hen over julen. Håbet om at man kan blande sig i mesterskabskampen helt til det sidste og bringe et spansk mesterskab til den andalusiske hovedstad for første gang siden 1946.

Bænken
Tomas Vaclik, Sevilla

Djené, Getafe
Dani Carvajal, Real Madrid

Marc Roca, Espanyol
Jony, Deportivo Alavés
Ibai Gómez, Deportivo Alavés

Borja Iglesias, Espanyol

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar