Efterårets hold 2019

I denne weekend sparkes La Ligas 2020 i gang, og det er samtidig den runde, der markerer, at vi nu er halvvejs igennem sæsonen 2019-20. Derfor er det selvfølgelig blevet tid til at sætte efterårets hold i La Liga.

Efteråret har på mange måder været en sand fornøjelse at følge i La Liga. Ingen kampe har virket som afgjort på forhånd, og flere spændende hold har undervejs budt op til dans helt i toppen af rækken. Først trodsede Granada tyngdeloven, siden viste Real Sociedad, at de har fået samlet det måske bedste hold siden sølvsæsonen 02/03, og til allersidst har Julen Lopetegui fået sand oprejsning ved at lede et omkalfatret Sevilla-hold helt op i mesterskabsstriden.

Samtidig har hold som Villarreal og Valencia langsomt fundet ben at stå på efter svære og kaosombruste sæsonstarter. Alt sammen lover godt for, at foråret fortsætter med at byde på tæthed i både top, subtop og bunden, hvor Leganés bevæger på sig, mens Espanyol efter fyringen af Pablo Machín i decembar har hyret Abelardo i bestræbelserne på at igangsætte pointhøsten.

At ligaen har været tæt og fyldt med positive præstationer, bevidner det faktum, at jeg kun har fundet plads til en enkelt spiller – gæt selv hvem – fra det aktuelle førerhold FC Barcelona på mit efterårets hold. Som med sidste sæsons Efterårets hold vil jeg argumentere kort for mine valg under hver enkelt spiller. ¡Vamos, aquí lo tenéis!

M: Jan Oblak, 18 kampe, 11 mål lukket ind, 9 clean sheets
Jan Oblak og Marc-André Ter Stegen er de to bedste målmænd i La Liga lige nu. Måske også i verden. Dette efterår har den ene dog set bedre ud end den anden, og derfor går denne plads til Jan Oblak, som endnu engang bare står nede i sit bur og lukker færrest mål ind i ligaen. 11 stk. har den 26-årige slovener sluppet ind bag sig i 18 kampe. Tættest på de tal kommer Athletic Clubs talentfulde målvogter Unai Simón, som har stået 17 kampe og lukket lige så få mål ind – og med lige så mange clean sheets iblandt. Ham skal man helt sikkert holde øje med i fremtiden. Lige nu er Oblak dog den bedste målmand i La Liga, og derfor får han også pladsen på efterårets hold.

HB: Ander Capa, 17 kampe, 1 mål, 4 oplæg, 12 mål lukket ind
Efterårets hold er HELE efterårets hold. Derfor prøver jeg også at komme uden om den objektivitetens forhindring, det kan være, at man selvfølgelig bedst husker den seneste tid. Derfor er Ander Capa mit valg til højre back-pladsen. Han startede sæsonen med bulder og brag og med det ene oplæg efter det andet – langt hen i efteråret var han faktisk den bedste oplægsmager i hele ligaen. Det har sidenhen været lidt mere stille på den front, til gengæld har han spillet alle kampe undtagen den seneste kamp mod Real Madrid, hvor han sad ude med karantæne, og har på fornem vis været del af en af ligaens stærkeste forsvarskæder. Ander Capa er en fremragende offensiv back, og i Athletic skal de være glade for, at de nu for alvor ser ud til at have fået gang i ham efter skiftet fra Eibar sidste sommer.

CB: Yeray Álvarez, 16 kampe, 9 mål lukket ind
Yeray er en af de mest fantastiske historier i La Liga lige nu. I 2016 og 2017 var ikke blot hans karriere, men også hans liv ad to omgange i fare, da han først blev diagnosticeret med cancer, blev kureret for sygdommen og fik et tilbagefald, som sendte ham igennem en ny kamp for livet og karrieren. Efter det endelige comeback i februar 2018 har lykken så endelig tilsmilet den nu 24-årige baskiske forsvarsspiller. Han er rask. Og efter en god sæson 18/19 forlængede han i sommers sin kontrakt helt frem til 2026, og den tillid har han kvitteret for ved side om side med Iñigo Martínez at lede Athletics forsvar forbilledligt. Det er i allerhøjeste grad hans og resten af bagkædens skyld, at Athletic Club her halvvejs igennem sæsonen er med i kampen om de øverste placeringer i ligaen.

CB: Diego Carlos, 18 kampe, 2 mål, 17 mål lukket ind
Man skal være ualmindeligt insisterende på egen bagklogskab for at påstå, at man løftede øjenbrynene væsentligt, da Sevilla i sommers hentede Diego Carlos i franske Nantes. På den anden side var en 26-årig forsvarsspiller fra den franske Ligue 1 vel egentlig en rimelig Monchi-agtig handel, og mon ikke den har vist sig at være netop det! Diego Carlos har spillet alle minutter med undtagelse af de 15 sidste minutter af premierekampen mod Espanyol, og hans stabile forsvarsspil er måske netop en af nøglerne til, at Sevillas hold har fungeret så godt til trods for de store udskiftninger i sommers. Han er trådt direkte ind som bagerste dirigent for Julen Lopeteguis Sevilla-hold, som bider de store i halen, og måske han i virkeligheden fortjener titlen som sommerens bedste indkøb.

VB: Sergio Reguilón, 16 kampe, 1 mål, 2 oplæg, 13 mål lukket ind
Allerede i sidste sæson, når han fik chancen under skiftende trænere i Real Madrid, kunne man se, at Sergio Reguilón var en rigtig dygtig backspiller. Desværre for ham, og måske i virkeligheden også for Real Madrid, valgte Kongeklubben at leje ham ud til Sevilla for i stedet at investere i Ferland Mendy (som har gjort det udmærket uden at imponere). Godt for Sevilla. Allerede i sæsonens første kamp markerede han sig med mål og oplæg mod Espanyol, og siden har han bare kontinuerligt holdt Sergio Escudero fra fadet i kampen om spilletid. Det var ikke givet på forhånd, at Reguilón stod foran rutinerede Escudero, men det er der nu ikke længere tvivl om.

DM: Dani Parejo, 17 kampe, 6 mål, 2 oplæg
Ud over Lionel Messi er Dani Parejo måske La Ligas absolutte MVP de senere år. Dette efterår har ikke været nogen undtagelse. Mens Valencias ledelse igen har kastet klubben igennem kaotiske forandringer med udskiftningen af Marcelino til fordel for uprøvede Albert Celades, har Parejo været det faste holdepunkt for Valencia-mandskabet. Det var angiveligt også ham, der holdt sammen på det, da spillertruppen havde overordentligt svært ved at acceptere, at de nu skulle til at arbejde sammen med Celades, da ingen af dem i virkeligheden havde lyst til at se Marcelino forsvinde. Parejo er en æstetisk vidunderlig fodboldspiller, men den vigtigste årsag til hans plads på dette efterårets hold er hans unikke lederskab – og det faktum, at han også med sine mål og oplæg igen og igen er afgørende for Valencia.

DM: Fede Valverde, 14 kampe, 2 mål, 2 oplæg
Det var med en vis undren, at jeg efter transfervinduets sidste dag måtte konstatere, at Real Madrid ikke havde købt ind til deres aldrende og i sidste sæson metaltrætte midtbane. Men nu forstår jeg måske. For det første så først Kroos frisk ud. Casemiro har set bedre ud end nogensinde, og senest er Luka Modriç også så småt begyndt at ligne en topspiller igen. Problemet er bare, at kroaten har svært ved at komme på holdet. Det skyldes den 22-årige Fede Valverde som Zinedine Zidane hen over efteråret har vist mere og mere tillid. Og med god grund. Valverde ligner en moderne (måske knap så elegant) udgave af Redondo. Mens han dækker næsten lige så meget af jordens overflade som N’Golo Kanté, er han eminent dygtig til næsten alt, han gør. Så god har han været på det seneste, at han i Marca inden El Clásico blev gjort til synonym med Zidanes nye projekt i Real Madrid. ”Projekt Valverde” var da også lige ved at lykkes på Camp Nou, hvor han leverede en stor kamp, da Real Madrid tog initiativet fra catalanerne i egen hule, men desværre for ham og holdkammeraterne rakte det kun til en 0-0’er. Valverde kan meget vel sidde på en midtbaneplads de næste 10-12 år i Real Madrid.

RW: Lionel Messi, 13 kampe, 13 mål, 6 oplæg
Jeg er løbet tør for inspiration i forhold til at argumentere originalt for valg af Lionel Messi på denne slags lister.

10: Martin Ødegaard, 16 kampe, 4 mål, 5 oplæg
Martin Ødegaard er efterårets åbenbaring i La Liga. Det kan der ikke herske to meninger om. Den Real Madrid-ejede nordmand har efter et succesfuldt lejeophold i Heerenveen bare fortsat sin udvikling, og i alle de Real Sociedad-kampe, jeg har set denne sæson, har han gjort, som det passede ham. Særligt i hjemmekampen mod FC Barcelona, som Real Sociedad på forunderlig vis undgik at vinde, viste han formatet på den allerstørste scene, da han langt overgik den jævnaldrende hollænder Frenkie De Jong i elegance og offensiv produktivitet. Jeg ved, det er at betragte som en art blasfemi, men Ødegaards fodboldspil vækker mindelser om Michael Laudrups; den utæmmede kreativitet, boldens fleksibilitet, når den udgår fra hans fødder, og det uforlignelige overblik, som kan åbne en tætpakket dåse sardiner op med et enkelt, let støvlestrejf. Magisk, simpelthen!

LW: Mikel Oyarzabal, 18 kampe, 7 mål, 4 oplæg
Knap så magisk er det måske, når Ødegaards holdkammerat Oyarzabal har bolden. Til gengæld har det en tendens til altid at blive farligt, når den lange, let kejtede basker driver bolden fremad og blander sig både i og uden for feltet. Hver af de efterhånden fire sæsoner, han har spillet for La Real, har været et stødt skridt op mod den absolutte verdenselite, og mens dette efterår ikke nødvendigvis har markeret den største acceleration i den udvikling, har han stadig vist, at han er en af de spillere, der kommer til at markere sig som en af de absolutte offensivprofiler i international topfodbold de kommende år. Real Sociedad får desværre svært ved at holde på ham efter denne sæson, og de må derfor hellere se at få sikret sig en Champions League-kvalifikation med det gyldne hold, de har fået samlet i år. Og med det også en anbefaling til alle om at se flere af Real Sociedads kampe. Uanset hvor mange du så i forvejen.

AC: Karim Benzema, 17 kampe, 12 mål, 5 oplæg
Selv de mest forstokkede Real Madrid-fans er ved at indse, hvor god en angriber de i Karim Benzema har haft de sidste 10 år. Den 32-årige angriber skulle lige bruge lidt tid til at vænne sig til Cristiano Ronaldos fravær, men i hele 2019 har han været en sand fornøjelse at følge. Han har endegyldigt påtaget sig lederopgaven i Real Madrids angrebslinje, og han har igen og igen været Zinedine Zidanes talisman dette efterår. Lidt malurt i bægret var det for ham, at han ikke formåede at sætte sit aftryk på de sidste to kampe, hvor Real Madrid for første gang i adskillige år spillede 0-0 to kampe i træk – El Clásico på Camp Nou og til sidst en tæt kamp mod Athletic på Bernabéu. Det kan dog ikke rokke ved, at han var La Ligas bedste spidsangriber i efteråret 2019.

Bænken
Unai Simón

Felipe
Kieran Trippier

Mikel Merino
Santi Cazorla
Lucas Ocampos

Gerard Moreno

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar