Hay Liga Fan: En bético til Sevilla-derby

I Hay Ligas første fanbidrag tager béticoen Paw Værnhøj os med ind i følelserne om og forventningerne op til et af de mest intense rival- og lokalopgør i spansk fodbold: El Derbi sevillano!

Så er det igen blevet tid til Spaniens mest autentiske og intense derby. El gran derbi eller, i folkemunde, el Derbi sevillano. Sevilla-derbyet. Kampen, der splitter en by i to. Den grønne og hvide del fra Real Betis, og den røde og hvide del fra Sevilla. Jeg skal i øvrigt nok forsøge at omtale Sevilla pænt i min lille klumme.

På søndag kl 20.45 (Der er mulighed for at kampen bliver flyttet til kl 22. pga. den ekstreme varme i Sevilla) er jeg vidne til mit fjerde Derbi sevillano hjemme på Benito Villamarin og mit sjette i alt. Og jeg bliver aldrig træt af disse kampe! Det er årets absolutte højdepunkt, når man er bético som jeg.

Når kampprogrammet for La Liga kommer ud i midten af juli, er det første man kigger på for mange hold og fans, hvornår de store giganter fra Real Madrid, Atlético og FC Barcelona lægger vejen forbi, men ikke her. Der er altså én kamp der overskygger alt.

Sevilla er en fodboldby ud over det sædvanlige med tæt på 100.000 sæsonkortholdere i en by med 700.000 indbyggere. Real Betis har i denne sæson solgt 51.000 sæsonkort imens Sevilla har knap 40.000 socios, og der kunne være solgt langt flere hvis klubberne måtte. Jeg er ikke sikker på om der findes en anden by i Europa der kan præstere dette? Jeg tror det ikke.

Og for at blive ved det med sæsonkortene, så er der netop lige lavet en ny undersøgelse, der viser, at ca 60 % af byen holder med Betis. Så jeg ved ikke rigtig, hvem der er storebror og lillebror mere. Sevilla har mange trofæer og fine fornemmelser, hvor det er lidt sværere at være Betis-fan. Men magtbalancen er ved at tippe, og jeg tror på, at den tipper til vores fordel i denne sæson efter de flotte kampe i sidste sæson, hvor vi vandt på Ramón Sánchez Pizjuán i sæsonens måske mest underholdende kamp i La Liga med hele 5-3. Fuldstændig vanvittig kamp, der skrev sig ind i historien af store derbis. Den anden kamp i sidste sæson imellem Betis og Sevilla endte 2-2, så det er bestemt ikke kedelige opgør, der spilles. Der er altid høj intensitet og drama.

Guadalquivir-floden der løber igennem Sevilla og deler byen i to er et perfekt eksempel på byen, der er splittet. I gamle dage sagde man, at på den vestlige bred af floden hørte Betis til, og på den østlige side af floden holdte Sevilla til. Før i tiden var Betis også en arbejderklub for den sociale middel- og underklasse, imens Sevilla var for overklassen. Sådan er det ikke mere. Om du er rig eller fattig, arbejder eller ikke arbejder, om din far er bético og hans søn sevillista. Der er ikke nogen statusbestemt definition for, om du holder med Betis eller Sevilla.

Til gengæld bliver du født enten bético eller sevillista. Fædre vil for alt i verden undgå at deres sønner kommer til at holde med det forkerte hold, så mange spædbørn bliver allerede meldt ind i klubben fra de er nyfødte. Det gælder i begge lejre. Hvis du spørger en Betis-fan, hvad det vigtigste i livet er, så vil han ikke svare sin familie, han vil svare ”El Betis”. Og jeg kender til flere eksempler på, at nogle af mine venners familier er splittet og har problemer med at holde familiesammenkomster. Så det er ikke for sjov, der er virkelig et had imellem Betis og Sevilla. Der har da også været mange eksempler på ballade, både på og udenfor banen, når der spilles Derbi sevillano.

Forskellen på at holde med Betis og Sevilla er i grove træk, at Betis er en klub uden succes, hvor Sevilla en klub med meget succes, hvis vi kigger på trofæer. Men for en béticos er trofæer fuldstændig ligegyldige, det er blot en fjern drøm. Real Betis har et officielt slogan der hedder ”Manque Pierda”, som betyder ”selvom vi taber”, hvilket er et symbol på, hvad klubben står for. Lige meget om Betis vinder eller taber, så står fansene der altid. Vi har det største stadion og de fleste fans. Udover det er det eneste, vi behøver, at vinde over Sevilla og ende højere end Sevilla i tabellen. Trofæer kan vi kun drømme om. Beticismo er en livsfilosofi, og livet er ligesom Betis – det går op og ned.

Det vidner Betis’ sæsonstart da også om. Betis har haft to utrolig dårlige kampe resultatmæssigt med 3-0 nederlag (hjemme til Levante, red.) og 0-0 (ude mod Deportivo Alavés, red.), men spillet har bestemt været til mere. Spillet langs græsset har bestemt ikke fejlet noget, men nu skal den puttes ind i rusen, og det starter på søndag, hvor Sevilla får sit første nederlag i denne sæson! Jeg kan skrive en lang fortælling om min kærlighed til denne klub. Det kan være der kommer nogle flere indslag i fremtiden her på Hay Liga.

I forhold til søndagens kamp, så kommer den utrolig tidligt i år, hvilket der både er fordele og ulemper ved. Det positive er, at den spilles sent om aftenen. Sådan skal det være. Et derby skal spilles sent, hvor det er mørkt, og man har haft hele dagen til at varme op. Det betyder faktisk virkelig meget, at der spilles om aftenen, hvor der er mørkt i stedet for i dagslys. Det giver en helt anden stemning og dysterhed, at der spilles i aftenens mulm og mørke.

Kampen er først på søndag, men personligt jeg tager til Sevilla allerede lørdag for at se træningen dagen inden derbyet. Der plejer at være omkring 10.000 mennesker og godt gang i den! Det er absolut den største weekend, når man er Real Betis-fan. Det bliver en fantastik weekend med en forhåbentlig fantastisk kamp og lige så sindssyg atmosfære, som der altid er. Det jeg glæder mig allermest til, er at høre Betis smukke, smukke, smukke hymne, når 57.000 mennesker synger den på samme tid. Det giver gåsehud!

Jeg overtager i øvrigt også Bold.dk’s Snapchat i weekenden, så er man interesseret, kan man på nærmeste hold opleve Derbi sevillano hjemme fra sofaen. Følg med ved at tilføje Bold-dk på Snapchat!

Viva el Betis!

Fanbio
Paw Værnhøj er 25 år og kommer oprindeligt fra Sæby tæt på Aalborg. For tiden er han bosat i Málaga, hvor han arbejder i et dansk telemarketingfirma. Derudover har han en kæmpe kærlighed til spansk fodbold, hvor han har kastet sin kærlighed på Real Betis, som han ofte tager turen til Sevilla for at følge.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar