Hay Liga Fan – Galiciens hjemvendte sønner

Hay Liga Fans Celta-fan er tilbage med en fortælling om Galicien og galicierne trang til hjemve. Noget der i den grad har indvirkning på fodboldklubben Celta Vigo lige nu.

Særligt kendetegnende for spansk fodbold er, hvordan spillet på og uden for banen filtres sammen med de nationale og regionale kulturer, historie og spændinger, som Spanien består af. Et kludetæppe af sprog, egnsretter, temperaturer og personligheder, som man gang på gang ser afspejlet i klubbernes ytringer og aktioner. Relationen mellem RC Celta de Vigo og Galicien er ingen undtagelse, og over de seneste måneder er de regionale særtræk kommet endnu tydeligere til udtryk på ledelsesgangene i Vigo.

Et kendetegn, som man typisk bruger til at at indramme Galicien, er det melankolske begreb morriña; et svært oversætteligt ord, der bedst kan beskrives som en iboende “hjemlængsel” eller “afsavn” hos de mennesker, der er født og opvokset i området. Phil Ball tog afsæt i termen i hans fremragende almanak over spansk fodbold, Morbo, da han skulle beskrive den spanske nordvestkyst. Morriña har mange kulturelle ben at stå på.

Galicien har gennem århundreder haft en rodfæstet emigrationshistorie, ligesom mysticismen, romantikkens vilde naturfremstilling og de åbne havvider har en svært tillokkende effekt på galicerne; du ved først, hvad du har, når du har mistet det (det kan anbefales at se filmen Mar adentro fra 2003 med Javier Bardem i hovedrollen, hvis din nysgerrighed på galicernes sind og forbindelsen til havet er vakt, red.). Og netop denne tilgang til livet virker pludselig sært indhyldet i Celta de Vigos ageren over sommeren, hvor klubben har budt flere lokale ansigter velkommen hjem.

Hjemvendte sønner
Efter at have oplevet storhed og fald over få sæsoner, Europa League-semifinaler og senest en faretruende nedrykning, synes præmissen nu at være, at hvad udadtil er tabt, skal indadtil genvindes. Væk er 12 spillere fordelt på ni nationaliteter – herunder tre danskere, hvoraf tilbageværende Pione Sistos fremtid har hængt i en faretruende tynd tråd.

De mange breddespillere er erstattet af foreløbigt fire spaniere (heraf en spansk-senegaleser), en ghaneser og en uruguayer. De to nye profiler Denis Suárez og Santi Mina er klubdrenge født inden for en radius af 15 kilometer fra Balaídos. Pape Cheikh, der har erfaring fra Spaniens U21-landshold, er også vendt tilbage – Nolito kan være den næste. Læg dertil den erfarne træner Fran Escribá, der har overtaget ansvaret efter et argentinsk-portugisisk morads på trænerbænken. Væk med eksotiske, satsede indkøb og lånespillere, ind med genkendelighed, soliditet og en klassisk 4-4-2. Hele 11 spillere i førsteholdstruppen har en fortid i stenbruddet, og Escribá virker klar til at give flere talenter chancen.

Alt dette falder i publikums smag, og længslen efter nyvunden succes brygget på egen avl spreder sig på lægterne. Salget af sæsonkort er trods sidste sæsons skuffelser steget. End ikke byggesjusk på de renoverede tribuner, der har ført til pladsproblemer for bentøjet, har mindsket euforien over de hjemvendte sønner.

Escribá sidder nu tilbage med en slankere, men mere kvalitetsfuld trup. Opskriften på avancement i tabellen bliver efter alt at dømme en diamant på midten, der tillader Suárez og Brais Méndez at søge ind i banen og overlade kanterne til de fremadstormende Hugo Mallo og Lucas Olaza. Generelt har optaktskampene båret præg af mere boldbesiddelse og blokforsvar. Genpresset er skruet op og pasningerne blevet kortere. Alle kæder er forsøgt forstærket; den hårdtpumpede Joseph Aidoo skal styrke forsvarskædens fysiske udtryk, Suárez tilføjer midtbanen noget Barcelona-inspireret finesse, mens Mina skal forsøge at erstatte afskibede Maxi Gomez’ målnæse. Forsvarskæden har i sæsoner været akilleshælen og vil fortsat være uprøvet, men Olaza og Aidoo har potentiale.

Sværere kan det blive at få aktiveret Suárez og Brais på kanterne. Begge bliver afgørende for Celtas muligheder i år, hvor foreløbigt eneste alternativ er den vævre, men svingende Sisto. Fran Beltrán bliver igen og igen udråbt som et af Spaniens større talenter, men mangler endnu at finde sin plads på holdet. Det vigtigste es er fortsat i angrebet: Iago Aspas er lille, bombastisk og et evigt brokkehoved, men bærer en karisma uden lige og er på alle måder livsnerven for ikke bare truppen, men klubben generelt. Han alene reddede klubben fra nedrykning i foråret, da han kom tilbage efter en længere skadesperiode. Alle håber, at de nye spillere kan gøre Aspas kunsten efter og etablere sig som stjerner i hjemlige omgivelser.

At sætte morriña i relation til Celta Vigo gør historien om de nu genforenede barndomsvenner både romantisk og rørende. Følelsen af et genfundet fællesskab med dybe rødder i klubbens DNA er let at lade sig rive med af. Spørgsmålet er, om fodboldrealismens kyniske ansigt kan holdes gemt under sengen.

Den sprudlende offensiv har ikke kunne kompensere den skrantende defensiv, og flere profiler er endnu ikke blevet iscenesat optimalt under Escribá, der stadig mangler en del implementering af sit spilsystem. Ambitionsniveauet var også højt for et år siden, men projektet fejlede grumt. Fem af sæsonens første seks kampe er imod top 7-hold fra sidste sæson (Celta lægger ud med en hjemmekamp mod Real Madrid lørdag kl. 17, red.), og en svær start kan blive yderligere hæmmet af skader til Mallo, Okay Yokuslu og Mina. Kan sammenholdet, kulturbærerne og ophøjelsen af den regionale identitet i sidste ende holde tæt, hvis man kun står tilbage med et par point i oktober?

Fanbio:
Anders Grønborg Greve er 28 år, underviser og cand.mag. i dansk og religionsvidenskab. Han ser kun spansk fodbold, hvor Celta Vigo har en særlig plads i hans hjerte. Faktisk er forholdet så specielt, at selv hans bryllupsrejse gik til galiciske havneby. Desuden licenstræner i Kolding IF og bestyrer af Twitter-kontoen RC Celta Dinamarca.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar