Optakt runde 14: Santiago Bernabéu stjæler rampelyset

Estadio Santiago Bernabéu har taget spotlightet i løbet af denne uge, og det gør den pragtfulde arena igen i La Ligas runde 14. Her er optakten til den.

© Roberto

Denne optakt kommer mest af alt til at handle om Real Madrid, deres stadion og deres kamp mod Valencia. Så er der sagt.

Santiago Bernabéu er kommet til at tage en del fokus i mediernes fodbolddækning i disse dage. Ikke på grund af Florentino Pérez Star Wars Bernabéu-planer, men på grund af at Conmebol nu har besluttet, at den skandaleombruste Superclásico-finale i Copa Libertadores skal afvikles i Madrid den 9. december. Den gamle kolonimagt ordner sagerne, når lokummet brænder, noget der selv sagt har bragt nogen debat i Argentina. I Madrid glæder de sig nok inderst inde over sådan en mulighed, og så må man ikke glemme, at Spanien er det land i verden med flest argentinere. Altså, ud over Argentina. Og så er det langt, langt væk fra de Barras Bravas, der har ødelagt, hvad der skulle have været den største fodboldfest i Argentina siden 1978.

Nå, men det skal jo handle om La Liga.

Et uforudsigeligt brag
Allerede på lørdag rettes alverdens øjne her mod Estadio Santiago Bernabéu. Igen kriseramte Real Madrid tager imod nyligt kriseramte Valencia i en kamp, hvor sidstnævnte med en sejr kan indhente førstnævnte i tabellen. Det fortæller alt om denne sæson i La Liga, at Valencia med otte uafgjorte ud af 13 kampe i bagagen står med denne mulighed for at koble sig på toget (et godt forsinket tog, men et tog i hovedreglen med rette destination ikke desto mindre).

Kampene mellem Real Madrid og Valencia er altid fornøjelige at følge. Sidste sæson fik vi et brag af en 2-2-kamp på Bernabéu, mens Real Madrid bemægtigede sig en imponerende 4-1-sejr på Mestalla. Denne gang har kampen dog en anden bismag end den vanlige tronherrer vs. evigt efterslæbende tronbejler. Det er et Valencia-hold, der først lige er kommet i gang med at vinde fodboldkampe. Og kun den ene af dem overbevisende med mål og afgørende aktioner fra de ellers tørkende angribere, da de senest besejrede Rayo Vallecano med 3-0. Rayo Vallecano er dog en dårlig målestok, da de ligner et hold, der relativt hurtigt kan knække sammen og lide store nederlag, når først man får bearbejdet dem lidt.

Siden røg Valencia ud af Champions League – lyneffekten af den elendige sæsonstart. De kan kun tilskrive sig selv æren for den exit, for de burde have sikret sig selv en finale med gode muligheder hjemme mod Manchester United. Men Young Boys blev for meget for Valencia, og så kunne det tabte ikke indhentes i Torino.

Real Madrid fik derimod god oprejsning i Champions League, og det på en måde, der skaber grobund for optimisme forud for lørdagens topbrag (som jeg stadig vil tillade mig at kalde det). Det forsmæderlige 0-3-nederlag i Eibar, som man både kan læse om i kampreferat og rundenedtakt for runde 13 her på siden, blev fulgt op af en 2-0-sejr ude over Roma. Til den kamp havde Real Madrid den gode gamle Champions League-vindende firebackkæde bestående af Carvajal, Varane, Ramos og Marcelo tilbage. Og så havde Solari indset, at midtbanen havde brug for skadede Casemiro, hvorfor Marcos Llorente efter lang tid ude i kulden blev hevet ind i varmen til en startplads. Præcis som undertegnede foreslog efter Eibar-kampen. Så åbenlys var trangen, og mon ikke Llorente igen får chancen fra start, når Solaris hold død og pine skal vinde over et Valencia-hold, der måske er kommet i gang med deres sæson. Det kan blive den, hvis ikke skønneste, så mest nervepirrende og intense fodboldkamp i La Liga-sæsonen hidtil. Der er så meget på spil!

No disco
Hvad det helt sikkert ikke tyder på, er, at Isco kommer til at spille en stor rolle i kampen. Siden Eibar-kampen, og indtil Copa Libertadores på usandsynlig vis agerede afledningsmanøvre, var Isco nemlig ugens absolutte tophistorie i Madrid-pressen. Isco, som ikke har startet en kamp under Solari, men blot er gledet længere og længere ud i kulden.

Solari er ganske enkelt ikke tilfreds med Iscos arbejdsindsats til træning. Isco ønsker muligheden for at spille sig i form gennem kampene, men under Solari får man åbenbart ikke spilletiden forærende uden at gøre sig fortjent til den via træningsindsatsen. Det må betyde, at Gareth Bale træner godt. Spøg til side, så lader det til, at der er en vis opbakning til Solaris beslutning, hvor mærkelig den end måtte synes set udefra.

Historien om Iscos og Solaris forhold startede allerede i argentinerens første kamp på trænerbænken. Her var Isco ikke i truppen til Copa del Rey-udekampen mod Melilla, og det fejrede han ved at fejre Haloween, noget han delte på de sociale medier. Det faldt ikke i god jord, hverken hos Solari eller hos Florentino Pérez, som aldrig har været Iscos største fan.

Siden har Isco ikke fået nogen startpladser, blandt andet altså også på grund af manglende træningsindsats, og efter kampen mod Eibar frøs forholdet så helt til. Isco blev sendt ind til de sidste minutter af den længst tabte kamp mod Eibar, og efter kampen nægtede han angiveligt åbenlyst at hilse på Solari. I midtugen kvitterede Solari ved at tage ham med i sin 19-mandstrup til Roma-kampen blot for at skære ham fra som den eneste, så han kunne nyde kampen fra Stadio Olímpicos logepladser. Det bemærkelsesværdige er, at både Marcelo, Marcos Llorente og ingen anden end Vicente del Bosque har været ude og hentyde efter den kamp, at Isco bør være bedre til at indgå i et fællesskab og vise, at han vil lægge den nødvendige arbejdsindsats for dagen.

Det, og det brutale fravalg i Rom, blev af mange tolket som den sidste dråbe, der kan få bægeret til at flyde over for Isco. Det bæger, der hedder afrejse fra Madrid. Destination? FC Barcelona gnider sig nok i hænderne. Situationen minder til forveksling om én, der fandt sted i Barcelona i 1994 og involverede en i hvert fald landskendt dansker. Men dengang var transfermarkedet noget andet, og Real Madrid har angiveligt garderet sig godt mod FC Barcelonas Isco-lyst, som utvivlsomt har eksisteret siden Málaga-tiden. Derfor virker Manchester City, hvor Guardiola gnider sig i hænderne over udsigten til at få en yngre udgave af David Silva ind i folden, som det oplagte bud på en fremtidig destination for kreatøren. Allerede da han var Barça-træner havde Guardiola således udset sig Isco.

Medmindre han har tænkt sig at samle handsken op og arbejde sit tilbage, eller blot venter på, at Solaris trænergerning eventuelt når en ende, inden den for alvor er kommet i gang, synes pilen at pege i den retning.

Sevilla angriber La Liga
Tilbage til La Liga-runden. Til Sevilla: Klummeskribenterne i Estadio Deportivo, den sevillanske pendant til Marca/AS i Madrid og Mundo Deportivo/Sport i Barcelona, tør ikke rigtig sige det. Men de siger det alligevel: Nu er det blevet tid til at angribe La Liga. Sevilla har måske aldrig stået med en bedre mulighed.

Forbilledet er naturligvis Diego Simeones Atlético Madrid-hold fra 2013/14-sæsonen. Sevillas sportsdirektør Joaquín Caparrós er da også inspireret af netop det hold. Ikke i spillestil, men i idéen om kun at have spillere om bord, der tror fuldt og fast på klubbens retning. Og her har Caparrós den unikke egenskab som sportsdirektør, at han netop har haft hænderne nede i bolledejen, da han afsluttede sidste sæson som træner for truppen.

Nu er Pablo Machín træner, og han har tilført holdet nyt friskt pust med de idéer, som gjorde ham til en af sidste sæsons hotteste trænernavne, da han overpræsterede (eller gjorde han, spørge man sig måske nu?) med Girona. Men i Sevilla har han allerede tilført nye træk til succesopskriften, for eksempel da han har valgt at benytte to angribere i stedet for den ene, han altid lod akkompagnere af to offensive dynamoer bag sig i Girona. Det vidner om en træner under konstant udvikling og som også har formået at omstille sig fra tilværelsen i en lille klub til den i en større klub som Sevilla, der kæmper for at tage det sidste skridt op som fast bestanddel af den absolutte top i Spanien.

Søndag tager Sevilla en tur til Vitoria for at besøge sæsonens pointmæssige overraskelse fra Deportivo Alavés. Alavés som er ved at vise sit sande ansigt. De har hentet masser af point i tætte kampe, og netop sådan en havde de mod Leganés senest. Og denne gang faldt det til modstanderens side. Træerne vokser ikke ind i himlen, men det kan de måske begynde at gøre for Sevilla, der står med gode muligheder for at fortsætte de gode takter og manifestere sit titelkandidatur.

Seerforslag
Real Madrid – Valencia, lørdag kl. 20.45
Det er 1. december, og Real Madrid – Valencia byder op til årets første julebal. Den kamp er beskrevet i artiklen, så her er mit oddsforslag:

Oddsforslag
Ligesom træerne ikke groede ind i himlen for Solari, gør de det nok heller ikke for Marcelino, hvis Valencia-hold har haft åh så svært ved at vinde fodboldkampe. Det ville være let i kølvandet på Eibar-fadæsen at pege på, at Valencia har gode muligheder for at ryste Real Madrid på Bernabéu. Men jeg er stadig ikke overbevist om, at deres målscoringsvanskeligheder er overstået. Samtidig har Real Madrid som nævnt sin vante firebackkæde tilbage. Derfor tror jeg på en kamp uden mange mål, og på en kamp som Real Madrid vinder snævert.

FC Barcelona – Villarreal, søndag kl. 18.30
Det er generelt spændende at følge FC Barcelona lige for tiden. Den ene kamp synes alt at se godt ud, den næste er al skaberkraft forsvundet ud af holdet. Søndag tager de imod Villarreal, som endelig fik lidt succes med en sejr over Betis senest. Siden spillede de uafgjort i Glasgow i Europa League mod Rangers. Ikke imponerende, men Calleja har efterhånden ikke så mange på skadeslisten, og det ser ud til, at Villarreal-holdet kan finde lidt stabilitet. Krydr det med Samu Chukwuezes entré på scenen, og så lysner det for Den gule ubåd.

Ligeledes skal det blive spændende at følge samarbejdet mellem Lionel Messi og Ousmane Dembélé, som er ved at udvikle sig ganske fordelagtigt for franskmanden, som ellers syntes på vej ud i kulden. Finder man ind i et godt samarbejde med Messi på banen, noget Barça har brug for, især med Luis Suárez på skadeslisten, så kan man dog gøre stort set hvad som helst og finde tilgivelse.

Oddsforslag
FC Barcelona har været sprunget læk bagtil i denne sæson, og det samme har Villarreal. Jeg foreslog tidligere på sæsonen en målfest, da Betis kom forbi, og den levede op til spådommen. Nu gør jeg det igen. Spil på over 3,5 mål i kampen, krydr det eventuelt med en Barça-sejr. For Villarreal er stadig et usikkert kort, selvom de nu endelig måske er på rette vej.

Kampe

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar