Optakt runde 16: Luis García skal redde den synkende ubåd

Luis García står over for sin debut som Villarreal-træner, mens alle topholdene går overkommelige kampe i møde. Her er optakten til La Ligas sekstende spillerunde.

I en succesrig Europa-uge for de spanske klubber, hvor alle undtagen Valencia – som stod uden muligheder inden runden – gik videre fra deres respektive Europa League og Champions League-grupper, har der alligevel været lidt dramatik at tage fat i op til den kommende runde. Først og fremmest fyrede Villarreal tidligt på ugen Javier Calleja efter endnu en sløj præstation i 2-3-nederlaget til Celta og ansatte i stedet tidligere Getafe-manager Luis García, som kommer fra et ophold i Kina. Men vi starter et andet sted.

Real Madrids fortsatte kvaler
Mest overraskende var det nemlig, at Real Madrid skulle komme i negativt søgelys i denne uge. Kvalifikationen til 1/8-delsfinalen var sikret, inden CSKA Moskva kom på besøg på Santiago Bernabéu. Præcis som i det modsatte opgør i Moskva formåede russerne dog at trække sig sejrsrigt ud af opgøret med Real Madrid, denne gang endda med eftertrykkelige cifre. 0-3 måtte Solari se sit mandskab slået med.

Det var ikke lige det, han havde brug for. Det har ingen selvfølgelig, men siden 0-3-nederlaget til Eibar har usikkerheden om, hvad der er på spil i Real Madrid for tiden bredt sig. Den knebne 1-0-sejr over Huesca, som indtil videre og formentlig også resten af sæsonen vil være absolut prygelknabe i ligaen, leverede ingen svar, mens CSKA-miseren måske netop var fyldt med svar. Svar som ingen Real Madrid-fan kan glæde sig over, svar som fortæller, at Real Madrid-truppen lige nu ikke er klar til at præstere stabilt og kæmpe med om det spanske mesterskab.

Lørdag er det igen tid til en på papiret overkommelig opgave for Real Madrid. Her kommer Rayo Vallecano på besøg i den finere ende af Madrid. Sidst det skete, var i 2015, og dengang kunne arbejderdrengene rejse hjemover med et 2-10-nederlag (du læser rigtigt) i bylten. Mindre kan nok gøre det for Solari. Vigtigst af alt er det, at hans Real Madrid-hold på ny kan overbevise hjemmepublikum om holdets kvaliteter ved at gribe initiativet og holde det kampen igennem.

Det er ikke sket siden nogle af Lopeteguis første kampe i spidset for holdet i starten af sæsonen, og begynder takterne ikke snart at indfinde sig i Madrid, så går Solari en overordentligt svær tid i møde. Og så kommer man utvivlsomt til at begynde at høre snak om, hvem der skal være Real Madrid-træner fra starten af næste sæson. Hvis ikke før.

Garitano og García i jagten på La Liga-fremtiden
I dobbelt forstand er Athletic Clubs nye manager Gaizka Garitano og Villarreals ditto Luis García ude efter en La Liga-fremtid. De har begge en fortid som La Liga-trænere, men har begge været væk fra rampelyset en rum tid. Nu får de mulighed for at geninstallere sig selv lige der, hvor enhver spansk træner gerne vil være.

De kæmper dog også for en La Liga-fremtid for deres respektive klubber, i hvad der kan ende som et sandt nedrykningsdrama med uvante aktører.

Villarreal har dog prøvet det før, da de i 2012 gik fra et efterår med Champions League-gruppespil på bekostning af OB til nedrykning i foråret. Nu er keramikerne igen at finde nede i en region, hvor deres klub endsige spilletrup hører til. Javier Calleja har måske ikke haft alle de tangenter at spille på, som tidligere Villarreal-trænere, men han har i den grad haft et materiale, der skulle kunne bringe Den Gule Ubåd sikkert i havn i top 10. Som absolut minimum!

Den dygtige trup skal den umiddelbart taktisk konservative Luis García forsøge at redde fra ydmygelsen. Spørgsmålet er, om han vil gøre brug af de spillemæssige ressourcer i truppen, eller om han vil satse på at stabilisere defensiven og køre på ren damage control resten af sæsonen. Defensiv damage control i resten af en sæson, der ikke engang er halvvejs færdigspillet endnu, virker dog også en smule jubelpessimistisk. Det skal derfor blive spændende at se, hvordan Villarreal kommer ud af mødet med førnævnte prygelknabe Huesca på udebane. Et vaskeægte bunddrama, hvor Villarreal bare ikke må tabe. Eller spille uafgjort for den sags skyld.

Luis García fik torsdag aften en lille trædesten ind i hjertet hos Villarreals fans, da han i regnvejret hjemme på Estadio de la Cerámica førte holdet frem til en 2-0-sejr over Spartak Moskva og videre avancement i Europa League. Men den tillid, det måtte vække, holder ikke længe, hvis ikke resultaterne også følger med i La Liga

Også Garitano fik en god start som ny træner, da han mandag sikrede en forløsende ligasejr over Girona i sin debut som førsteholdstræner for baskerne. Han står med en gylden mulighed for at bringe Athletic over stregen, når der er dømt baskisk lokalopgør på Mendizorrotza i endnu en mandagskamp for løverne. Her tager Deportivo Alavés imod, et Alavés-hold, som siden den imponerende sæsonstart er blevet overhalet af virkeligheden og ikke længere er en del af topkampen.

I netop topkampen bør det logisk set være status quo efter den kommende runde, der ikke byder på uoverstigelige udfordringer for top 4-klubberne, hvor Real Madrid nu igen er at finde på bekostning af netop Alavés.

Real Madrid møder som nævnt Rayo Vallecano, Atlético skal forsøge at slå Real Valladolid, Sevillas cheftræner Pablo Machín kommer op imod sin gamle klub Girona hjemme på Ramón Sánchez Pizjuán, mens det aktuelle førerhold FC Barcelona umiddelbart har den vanskeligste udfordring, når de rejser til Valencia for at møde byens førende hold Levante. Levante som tidligere på sæsonen viste Santiago Bernabéu, hvordan man spiller kontrafodbold, og som – med visse udsving – har gang i en rigtig flot sæson anført at en til tider ustyrlig José Luis Morales.

Seerforslag
Levante – FC Barcelona, lørdag kl. 20.45
Netop den kamp er også en af dem, jeg vil anbefale denne weekend. Både FC Barcelona og Levante har været involveret i målrige og løsslupne fodboldkampe sæsonen igennem. Senest vandt FC Barcelona med 4-1 ude over Espanyol, mens Levante var involveret i et 4-4-brag mod Eibar. Det kan kun blive sjovt. Og så er det i øvrigt som noget nyt med dansk kommentator, når Morten Glinvad for første gang sætter sig i kommentatorboksen hos Strive Sport – en aldeles glædelig nyhed for den dansksprogede dækning af La Liga. Den dansksprogede dækning starter i øvrigt allerede fredag aften, når Celta Vigo og Leganés indleder runden på Balaídos.

Oddsforslag
Jeg turde godt spille mine penge på, at begge hold scorer, men Barça løber med sejren. FC Barcelona vil gerne have bolden, Levante er lige pt. La Ligas måske allerskarpeste hold i kontrafasen, særligt de kampe hvor José Luis Morales er i topform. Det er et match up, der må kunne give åbninger i begge ender.

Sevilla – Girona, søndag kl. 12.00
Girona løb godt nok ind i et nederlag til Bilbao senest, mens Sevilla skuffende måtte se Valencia løbe med det ene point i overtiden på Mestalla. Men ellers er der tale om to mandskaber på vej frem, og to mandskaber som har leveret gode resultater på det seneste. Pablo Machín har fået Sevilla-fansene til at drømme om større ting end Champions League-kvalifikation, mens ligatopscoreren Cristhian Stuani har fået Girona-fansene til at drømme om større ting end … skal vi sige overlevelse i første omgang.

Oddsforslag
Det kan godt være, at Girona har ligaens topscorer, men han har næsten også scoret alle deres mål. 17 mål i 15 kampe, 11 af dem scoret af Stuani. Girona har kun scoret fem mål i syv udekampe, mens Sevilla kun har lukket fem ind i syv hjemmekampe hidtil i sæsonen. Det giver mindre end ét i snit i begge tilfælde, og for en gangs skyld vil jeg komme med et semi-matematisk-baseret oddsforslag: Sevilla vinder, uden at Girona får hjemmeholdets net til at blafre.

Kampe:

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar