Optakt runde 17: Derbi anticrisis og en sat top

Toppen er måske ved at rende fra subtoppen, som ingen rigtig ved, hvem består af. Samtidig kæmper flere af de normale subtophold med at vriste sig fri af nedrykningskampen. Her er årets sidste La Liga-optakt

© Joxtemai

Julen er over os, og det betyder som næsten altid, at et La Liga-hold er ude at forsvare de europæiske fodboldfaner til den på alle måder mundrette FIFA Club World Cup. For tredje gang i streg er det Real Madrids tjans, og det hele startede så fornemt, da Gareth Bale egenhændigt nedlage Kashima Antlers i semifinalen. Desværre røg Rive Plate ud i den anden af dem, så i stedet for en drømmefinale bliver det en finale mod Al Ain lørdag kl. 17:30.

Den kamp falder midt i La Liga-programmet, og det betyder også, at runde 17, som denne optakt handler om, strækker sig helt fra den 21. december 2018 til 3. januar 2019. Her indhenter Real Madrid nemlig det tabte mod stadig kriseramte Villarreal, som end ikke formåede at besejre Huesca i Luis Garcías La Liga-debut i spidsen for klubben.

Toppen er ved at sætte sig
Efter en eklektisk La Liga-sæson, hvor man ikke har kunne regne med noget som helst, var sidste runde måske lidt af et vendepunkt. FC Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla og Real Madrid – alle holdene i top 4 – formåede at vinde sine kampe, og dermed kom der for alvor et hul ned til efterfølgerne fra Deportivo Alavés, som måtte se sig overhalet af Betis, som nu er nærmeste udfordrer til de fire i toppen – fire point efter Real Madrid.

Alt er dog ikke fryd og gammen i toppen af La Liga. Atlético Madrid måtte igennem megen trængsel og alarm for at besejre Real Valladolid med 3-2, og Sevilla overkom en god Girona-start og hev en 2-0-sejr hjem på hjemmebanen. Real Madrid-fansene kunne endnu engang se Solari trække sig sejrsrigt ud af et La Liga-opgør, men igen var det uden overbevisende spil. Og så måtte Thibault Courtois diske op med en fremragende dobbeltredning i overtiden, for at Real Madrid overhovedet kunne gå på VM-pause med en 1-0-sejr over Rayo Vallecano, der sammen med Huesca er isoleret i den absolutte bund.

FC Barcelona overbeviste med en 5-0-sejr ude over Levante, som ellers har været i forrygende form og var det eneste hold, som slog netop Barça i sidste sæson. Men bag de overbevisende cifre lå en kamp, hvor Levante rent faktisk viste godt spil og ofte trykkede FC Barcelona tilbage. Marc-André Ter Stegen måtte diske op med den ene redning efter den anden, mens Gerard Piqué måtte afvise adskillige hjørnespark fra valencianerne. Men Lionel Messi var med, og med en alternativ 3-4-3-opstilling, der vist mere skyldte nød end lyst, endte Ernesto Valverde med takket være tre scoringer og to oplæg fra den lille magiker at slå Levante med deres egen kontramedicin.

Så nok har toppen sat sig. Og igen i denne runde har alle fire hold i toppen relativt overkommelige opgaver. Men ingen af topholdene overbeviser endnu om, at de har stabiliteten til at sætte de andre af i tabellen. Det bedste bud lige nu er, at FC Barcelona er favoritter, så længe Messi holder sig i kampform og undgår skader.

I runde 17 tager Atlético imod Espanyol, som har mistet pusten, Sevilla skal forbi Butarque, FC Barcelona tager hjemme imod formentlig danskerløse Celta Vigo, mens Real Madrid som nævnt venter til det nye år med at besøge Villarreal.

Men det ville alligevel overraske mig, hvis alle igen formår at tage de tre point. Så overbevisende er ingen af holdenes spillemæssige formkurve.

Julefreden skal sikres i de brændende lokummer
Nede i den tunge ende af La Liga finder vi stadig nogle aldeles navnkyndige hold, med lige så navnkyndige trupper og nogle brandvarme sanitetsforhold. Der er tale om hold, der burde kæmpe med om enten Champions League eller Europa League-pladser, men nu i stedet må sande, at de først og fremmest skal forsøge at undgå at blive indrulleret i en bundkamp. Den er Athletic og Villarreal, som også begge har skiftet trænere, allerede indrulleret i, hvilket de da med trænerudskiftningerne også synes at have indset.

Men kun fire point over dem finder vi Real Sociedad og Valencia.

I Valencia har krisesnakken ulmet og til tider kulmineret – blandt andet i voldsomme utilfredshedsytringer fra tribunerne trods det egentlig udmærkede 1-1-resultat hjemme mod Sevilla. Og Marcelino har trods en lille opgang sidst i november stadig ikke fundet ud af, hvordan han får sit hold til at vinde kampe. Senest holdt Eibar dem stangen på Ipurrúa, og Valencia-fansene må nervøst imødese kampen mod Huesca, som kan sende den stolte Mestalla-klub på juleferie med dystre nedrykningstanker. Bedre bliver det ikke af de skadesproblemer, der har hobet sig op.

Kondogbia og Coquelin valgte at blive skadet på samme tid, hvilket måske kan sende Daniel Wass frem på midten i hjemmekampen mod Huesca, mens også Gabriel Paulista er ude. Samtidig har man sendt Jeison Murillo, som kommer med to sæsonoptrædener i bagaegen, til FC Barcelona på en lejeaftale for resten af sæsonen. Marcelino skal derfor ryste posen, og kommer der ikke julegaver ud af dem, kan det sagtens tænkes, at hans Valencia-karriere fik en ende i 2018.

Det samme kan siges om Asier Garitanos tid i Real Sociedad. Baskerne har gennem sæsonen været utroligt svingende, men netop på grund af udsvingene har de måske ikke fået samme opmærksomhed som nogle af de andre underpræsterende klubber. Krisesnak er som regel blevet lukket ned med en sejr, men nu går den måske ikke længere for Garitano. Tre nederlag på stribe, det ene hjemme til Real Valladolid, har gjort fredagens sene hjemmekamp mod Deportivo Alavés til en vaskeægte gyser for Real Sociedad-tilhængerne.

De har måske frydet sig over Athletics apokalypse-tendenser, men passer de ikke på, kommer de selv til at blande sig i den fortælling. Som i øvrigt passer ganske godt ind i dette efterårs La Liga-fortælling. Det har sandelig været et uforudsigeligt eventyr at følge med i den spanske liga indtil nu. Jeg glæder mig til denne sidste runde og endnu mere til at følge udviklingen i det nye år, der forhåbentlig bliver lige så skør og fuld af overraskelser.

Seerforslag
Real Sociedad – Deportivo Alavés, fredag kl. 21.00
El derbi anticrisis. Sådan lyder overskriften i Marcas optakt til kampen. Real Sociedad har tabt tre i streg, mens Alavés ikke har vundet i fire. Taberen af denne kamp vil derfor være i krise. Okay, måske mest Real Sociedad. Deportivo Alavés har trods alt givet sig selv lidt snor med den fremragende indledning på sæsonen, men ikke desto mindre bliver det dramatisk at følge et baskisk lokalopgør med en masse ære, hæder og vigtige point på spil.

Oddsforslag
Real Sociedad-spillerne er opsatte på at give hjemmepublikum en tiltrængt succes at gå på ferie med. De har tidligere på sæsonen vist, at de kan hente fine præstationer frem, når de ellers ser ud til at være slået ud. Det tror jeg også, de gør i denne omgang. Hjemmesejr og tillægsspil på en scoring fra talismanen Mikel Oyarzábal.

Real Betis – Eibar, lørdag kl. 13.00
Lørdag er jeg godt nok til julefrokost. Så jeg kommer desværre ikke til selv at følge op på mit seerforslag. Men Real Betis er ved for alvor at komme i gang, efter de på mystisk vis døjede med målscoringen i starten af sæsonen. Senest besejrede de Espanyol på udebane, og selvom catalanernes form har vært drastisk for nedadgående, var det en fin skalp. Lørdag møder de Eibar hjemme, Eibar som absolut har haft sine højdepunkter (et over alle andre, selvfølgelig) i dette efterår, og som regel er intenst underholdende at følge. Om ikke andet er det en gylden mulighed for Betis til at bringe sig selv i spil som førsteudfordrer til top fire, en rolle undertegnede inden sæsonen også tildelte dem.

Oddsforslag
Real Betis har ikke lukket mål ind i de seneste seks opgør, og selvom Eibar er pænt kørende på målkontoen, forudsiger jeg, at Pau López kommer til at holde juleferie med et clean sheet. Real Betis vinder med mindst to overskydende, evt. 2-0 ligesom de seneste to hjemmeopgør mod Eibar.

Kampe

30/09/2022
Athletic Bilbao 21:00 Almeria
01/10/2022
Cadiz 14:00 Villarreal
Getafe 16:15 Real Valladolid
Sevilla 18:30 Atlético de Madrid
Mallorca 21:00 Barcelona
02/10/2022
Espanyol 14:00 Valencia
Celta Vigo 16:15 Real Betis
Girona 18:30 Real Sociedad
Real Madrid 21:00 Osasuna
03/10/2022
Rayo Vallecano 21:00 Elche
Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar