Optakt runde 21: La Liga – mulighedernes land

Et vindpust på brisestyrke kan stadig omkalfatre hele stillingen i La Liga, der er tæt som bare pokker. Derfor er der ikke langt fra krise til katarsis for en lang række af klubberne. Det forsøger jeg at gøre rede for i optakten til runde 21 i La Liga

Mens pokalturneringen går ind i sin afgørende fase, har La Liga stadig ikke på det nærmeste fundet sin kurs mod nogen som helst afgørelser. Jo, Huesca ser ud til at rykke ned. Eller … Huesca rykker ned. Det er det eneste, jeg med nogenlunde sikkerhed tør sige. Og FC Barcelona gør sig da også pænt til i forhold til mesterskabet, dels på grund af stabiliteten for nyligt (syv ligasejre i streg), dels fordi Valverde synes at have lært af sidste sæsons fejltagelser, som godt nok ikke endte med at koste i ligaen, men som i den grad kostede i Champions League.

I hvert fald gjorde han med opstillingen i midtugens Copa del Rey-kamp ikke kur til en femte pokalsejr på striber for pokalkongerne fra Barcelona. Særligt straksdebuten fra start for det særdeles kuriøse lejesats Kevin-Prince Boateng vakte opsigt, og Sevilla endte da også med at tage første stik med 2-0. Et resultat der, uanset hvilken startopstilling Valverde går med i returen på Camp Nou, gør det umådeligt svært for catalanerne at avancere til semifinalen.

Men signalet er klart. Nu har Barça vundet den pokal, og når nu Valverde ikke har formået at klargøre spillerne i udkanten af startopstillingen gennem løbende rotation, så bliver man nødt til at mindske mulighederne i én turnering for at øge mulighederne i en anden. I år er det så ligaen og Champions League frem for alt.

Netop derfor ligner de også lige nu klare favoritter til at tage ligatitlen, selvom Atlético følger pænt med. Real Madrid spillemæssige form peger ikke i retning af, at de kan levere et mirakelcomeback, mens Sevillas kandidatur i den grad viste sig som et luftkastel. Men de kan måske gøre noget i Copa’en som plaster på såret.

Søger Europa-kandidater. Fundet?
I La Liga 18/19 er der stadig efter 20 runder kun 13 point mellem øverste nedrykning (Rayo Vallecano) og Champions League-deltagelse (Sevilla). Fortsætter Rayo den nuværende form, kan de måske nå at gøre sig i forhold til Champions League. Det gør de nok ikke, selvom det er imponerende, hvad Michel har gang i ude i det gamle arbejderkvarter. Mere om det i seerforslagene nederst i denne aritkel.

Til gengæld er nogle af de hold, der hidtil har skuffet fælt, ved at udnytte den generelle ustabilitet i ligaen til at rette op på skaden fra adskillige skuffelser sæsonen igennem. Lige under Getafe og Alavés, som stadig hænger fast i Europa League-pladserne, finder vi nemlig Real Betis, Real Sociedad og Valencia som tre perler på en snor, en snor der hænger og dingler midt imellem intetheden og spotlightet.

Inden sæsonen havde jeg spået alle tre gode muligheder for at ramme top 6, og kan de finde bare en my stabilitet hen over den kommende måneds tid, så har de pludselig grebet fat i noget betydningsfuldt. Og så er der ikke langt op til Sevilla, som har mistet lidt af gnisten, og måske bliver til at tale med resten af sæsonen – særligt hvis Copa del Rey-eventyret og et eventuelt nyt Europa League-ditto bliver ved med at tynge Pablo Machíns trup.

Netop stabilitet har Athletic Club fundet. Klubben har nemlig ikke tabt i de seks ligakampe, man har spillet, siden Eduardo Berizzo røg på porten, og Gaizka Garitano satte sig i trænersædet efter at være blevet forfremmet til cheftræner. Seks ubesejrede kampe tangerer de bedste trænerstarter i den baskiske klub, og pludselig lysner det på San Mamés. Nedrykningsspøgelset er for en stund forduftet (thi der stadig kun er tre point ned til stregen), og søndag kan de koble sig på førnævnte tog ved at slå Real Betis hjemme i en kamp, der nemt kan blive en vældig seværdig affære.

Seerforslag
Det er dog ikke den, jeg sender en anbefaling efter, skønt jeg altid anbefaler at se så mange spanske kampe, som kalenderen og samvittigheden over for andre forpligtigelser tillader. Det er i stedet følgende to kampe – en lørdagskamp og så en mandagskamp, som nok er træls for stadiongængerne i det spanske, men som luner godt sådan en mørk mandag aften i en lun stue herhjemme.

Valencia – Villarreal, lørdag kl 20.45
Jeg siger ikke, det bliver en fodboldopvisning. Men andre perspektiver gør dette østspanske lokalopgør interessant. For at gentage mig selv fra sidste uge, så er det sært fascinerende at følge Villarreals langsomme men stødte kurs mod den ultimative deroute. Valencia leder efter for første gang siden november (1-0 over Getafe efterfulgt af 3-1 over Rayo) og for blot anden gang i sæsonen at vinde to kampe i streg.

Det fortæller alt om de vanskeligheder, Marcelino er stødt på i sin anden sæson som Valencia-træner. Men han er der stadig, noget jeg vil bringe en længere analyse af snarligt, og Valencia skal i hjemmekampen mod Villarreal se, om det endelig kan lykkes dem at få gang i en stime resultater. Og det bliver formentlig med Daniel Wass på den centrale midtbane, da både Kondogbia og Coqueling er ude. Vinder Valencia betyder den mildest talt spraglede La Liga-sæson, vi er i gang med, at de ikke engang vil være langt fra nogle af de europæiske placeringer, der er så vitale for klubben og dens selvforståelse.

Oddsforslag
Valencia har som nævnt ikke formået at vinde to kampe i streg andet end én gang. Samtidig har Villarreal på det seneste haft en vane med at spille uafgjort. Det har de gjort i hele fire af de seneste seks La Liga-kampe, deriblandt i svære kampe som mod Real Madrid og Athletic på hjemmebane og Eibar på udebane. Derfor skyder jeg på uafgjort i denne kamp, og 1-1 virker som det mest realistiske resultatudfald.

Deportivo Alavés – Rayo Vallecano, mandag kl. 21.00
Michel har som et lyn fra en klar himmel fået skudt sit Rayo-mandskab afsted i en vild og voldsom flugt fra nedrykningspladserne. De befinder sig stadig på den øverste af dem, men efter tre sejre i træk og uafgjort 2-2 hjemme mod Real Sociedad har madrilenerne pludselig bragt sig selv i en position, hvor de realistisk set kan undgå nedrykning. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig så sent som for en måned siden.

For Deportivo Alavés er det lige nu med at holde fast. I første omgang så tabet af Ibai til Athletic og Jony til en ankelskade ikke ud til at slå dem omkuld, men så blev det pludselig alvor, da man senest blev udraderet med 0-4 af Getafe i udkanten af Madrid. Til denne kamp mod et revitaliseret Rayo-hold, skal Abelardo forsøge at finde nye kræfter frem, hvis ikke eventyret i toppen af tabellen skal slutte her med Betis, Valencia, Getafe, Real Sociedad og måske også snart Athletic Club buldrende (eller måske nærmere lurpassende, nervøst tilnærmende sig) bagfra. Et tungt felt, der hurtigt kan se Alavés skubbet ned i den anonyme del af rækken, hvis ikke Abelardo fortsætter med at levere mirakler …

Oddsforslag
… hvilket jeg ikke tror, han gør. Rubén Sobrino og Burgui har ikke samme kvaliteter som Ibai og Jony, og det kommer formentlig til at give udslag i færre indlæg til de to angribere Calleri og Borja Bastón, som netop lever af leveringer fra flankerne. Rayo sprudler af optimisme med en knivskarp De Tomás oppe foran og flere spillere, der pludselig træder i karakter. Rayos himmelflugt fortsætter på Mendizorrotza med en sejr.

Kampe:

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar