Optakt runde 22: Transfers, trænerfyringer og topopgør

Copa del Rey-vidundere, truede og udskiftede trænere, transfervindue og en helt ny La Liga-runde. Der er masser at tale om i det spanske i dag. Jeg har forsøgt at udvælge nogle ting i denne rundeoptakt til runde 22 i La Liga.

Forventningens glæde frem mod den næste La Liga-runde synes at stå lidt i skygge af transfervinduets deadline natten mellem torsdag og fredag. Det gælder dog ikke her på Hay Liga, hvor jeg altid glæder mig til en ny række spanske kampe. Også mere end jeg glæder mig til at høre, hvem der i sidste øjeblik får hentet en ny midterforsvarer. Alligevel vil jeg lige starte med at kommentere lidt på transfervinduet, som er gået.

For et par klubber har det nemlig været et vigtigt et af slagsen. Her tænker jeg særligt på danskerklubberne Sevilla og Celta Vigo.

Sevilla har tydeligt slidt for meget på truppen denne sæson, og det har kunnet ses i holdets seneste præstationer (selvom det lige blev til en 5-0-sejr over Levante i seneste runde). Med indkøbene af Munir og Marko Rog har man givet lidt mere fleksibilitet til Pablo Machín, når han skal blande de offensive kort. Samtidig har man lavet et par klassiske Sevilla-handler med indkøbet af Maximilan Wöber i Ajax og Munas Dabbur, som først kommer til sommer fra Salzburg. Ikke kendte navne, men om et års tid kan de sagtens være eftertragtede navne. Alt i alt har Sevilla haft et godt vindue.

Også i den anden ende af Sevilla ser det i øvrigt fornuftigt ud. Real Betis har hentet den unge mexikaner Diego Lainez fra América og den gamle La Liga-kending Jesé fra PSG. Førstnævnte har allerede vist prøver på et potentiale, der kan gøre ham til en stor La Liga-profil inden for de kommende år, mens Jesé allerede har bevist, at han har et fint niveau at bidrage med. Læg dertil det mærkeligt italienskudseende samarbejdskøb af den brasilianske back Emerson, som starter på en lejeaftale frem til sommer, inden han overgår til at være Betis-mand frem til sommeren 2021. Derefter kan Barça købe ham fri for en aftalt sum plus variabler, der afhænger af hans præstationer og værdi.

I Celta ser det lidt mere tvivlsomt ud. Truppen har i den grad haft brug for et løft, særligt defensivt, og galicierne har da også forsøgt at hente forstærkninger til. Den første var Wesley Hoedt, som senest var en del af det forsvar, som lod Real Valladolid score to gange og sikre sejren, efter Pione Sisto ellers havde givet Celta føringen. Og nå jo, så sluttede hollænderen (eller svenskeren?) af med at se rødt og sikre sig en karantæne. Til den udskældte venstrebackposition har man gjort forsøget med Lucas Olaza, som kommer til fra Boca Juniors. Det indkøb indebærer måske noget potentiale, men på dette penible tidspunkt er det måske ikke en sydamerikansk back uden erfaring fra europæisk fodbold, der burde stå øverst på ønskelisten. Eller måske er jeg bare ked af, at det ikke blev Riza Durmisi?

Til offensiven har Pione Sisto, og Andrew Hjulsager, fået yderligere konkurrence. Heldigvis for ham er det af en spiller, hvis stabilitet nærmest kan konkurrere mod bunden med Sistos egen. Ryad Boudebouz er kommet til fra Real Betis og med ham, Sisto og Boufal i truppen er den trængte træner Miguel Cardoso stadig tvunget til at gætte håbløst på, hvem der lige kan tænkes at have en god dagsform.

I de sidste timer fik Barça også bekræftet Todibo og en mærke, Valencia forstærkede bredden med Sobrino og Roncaglia, Rayo fik hentet et par gedigne forstærkninger i Mario Suárez og Franco Di Santo. Også Espanyol og Leganés fik pyntet lidt på truppen, og skørest af alt købte Athletic Club Kenan Kodro fri af FC København og udstyrede ham med en frikøbsklausul på mere end 500 millioner kroner. Det skal nok afholde interesserede købere for en stund …

Calleja ud, Calleja ind – Cardoso ryger sikkert ud
Den mærkeligste transfer er dog uden tvivl faldet på trænerfronten. Her har Villarreal efter blot 50 dage fyret Luis García, som trods en række uafgjorte kampe ikke overbeviste om, at han kunne vende den aldeles håbløse situation. Og da vi åbenbart, til trods for at der står januar på kalenderen, er langt nok væk fra Nytårsaften til, at Villarreal-ejer Fernando Roig har glemt parolen ”gå aldrig tilbage til en fuser”, har de simpelthen valgt at genansætte Javier Calleja – selvsamme mand, der måtte overlade trænersædet til Luis García i december.

Som et ekstra kuriosum til den sag er intet lignende sket siden 1994, da Valencia genansatte Guus Hiddink efter en lignende periode væk fra sædet. Og dengang var det, ja, Fernando Roigs bror, der sad som præsident for Valencia.

Et familiesyndrom, der kan komme til at koste dyrt for Villarreal. I det mindste har Roig været stor nok til at tage det fulde ansvar for, hvis det skulle gå galt med Calleja, som i øvrigt ikke har fået nogen nævneværdige forstærkninger til spillertruppen her i januar. Det manglede da bare!

Når nu vi er ved de mærkværdige udmeldinger om trænersituationer, så vender jeg også lige tilbage til Celta. Her har præsident Carlos Mouriño udtalt, at Miguel Cardoso har klubbens fulde opbakning og tillid. Han vil dog ikke love, at han kan sige det samme efter lørdagens hjemmekamp mod Sevilla. Så, øh … fuld opbakning? Nej. Men hvorfor skulle han dog også have det? Han har bevist intet, og Celta bør i min optik indse, hvilken fejl det var at ansætte en uprøvet træner med en fyring dugfriskt i erindringen, jo før desto bedre. Og så skal de tage at finde sig en træner, der kender til og praktiserer de Celta-dyder, der gjorde dem til sådan et dejligt fodboldhold for ikke så længe siden.

Seerforslag
Først og fremmest vil jeg godt lige notere mig, at Copa del Rey-kampe – samtlige af slagsen – burde have været ugens seerforslag. Sikke dramaer, sikke remontadas og historierne vælter bare ud af skabet i kongernes turnering. Men ingen danske kanaler eller streamingtjenester har fundet Copa’en seværdig nok til en (formoder jeg) relativt lille investering.

I stedet må jeg anbefale følgende kampe i den kommende weekend – to kampe som endda kan sikre en gedigen omgang bingewatching på sådan en lørdag eftermiddag/aften:

Real Sociedad – Athletic Club, lørdag kl. 16.15
Dette baskerderby burde egentlig have været et dødsopgør, et kamp om at undgå den ydmygelse, det ville være for begge hold at kæmpe med om nedrykningen i La Liga. Men pludselig er alt vendt på hovedet i Athletic og hos La Real. Med La Ligas tæthed og deres egne opadgående formkurver kan begge hold pludselig ane den sjove ende med en sejr. Det tilføjer blot lidt ekstra kolorit til et baskisk opgør, der altid byder på drama og høj intensitet. Lørdag bliver formentlig ingen undtagelse.

Oddsforslag
De seneste 10 udgaver af baskerdebyet er endt med tre hjemmesejre, tre udesejre og fire uafgjorte. Det giver derfor ikke den store mening at tale om hjemmebanefordel i dette opgør. I tilgift synes Athletic at have ramt en bølge af selvtillid, der kan bære den langt i den kommende tid. Derfor tror jeg, at gæsterne tager fra San Sebastián med hænderne fulde af point.

FC Barcelona – Valencia, lørdag kl. 18.30
Ser man bort fra den famøse 7-0-basker i Copa’en under Gary Neville i 2016, så er opgørene mellem de to mandskaber stort set altid tætte affærer, der balancerer på en knivsæg til det sidste. Til kampen på lørdag kommer Valencia for kun anden gang i sæsonen med to sejre i bagagen. Desuden lavede de i midtugen et utroligt comeback, da de med to mål i overtiden vendte truende pokalexit og fornedrelse til nye storslåede drømme om en pokaltitel i klubbens hundredende leveår.

FC Barcelona var dog også leveringsdygtig, da Sevilla agerede PSG i en omgang fuldbyrdet remontada uden samtykke. 0-2 var fordelen for sevillanerne, men med en 6-1-sejr holdt Lionel Messi og Co. håb i drømmen om at vinde den femte pokaltitel i streg. Med andre ord: Det er to toptunede fodboldhold, der træder ind på Camp Nou lørdag aften.

Oddsforslag
Selvom Valencia ser ud til at have ramt noget godt lige nu, så tvivler jeg på, at de endnu har styrken til at bide skeer med La Ligas formstærke førerhold. Fraværet af Kondogbia og Guedes er stadig så afgørende for, om Valencia er et stærkt subtophold eller en udfordrer, at det kommer til at tippe balancen til Barças fordel. Hjemmesejr, begge hold scorer.

Kampe

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar