Optakt runde 26: Champions League til salg for en slik og El Clásico

Getafe på vej i Champions League og endnu en Clásico undervejs. I dagens rundeoptakt diskuterer jeg niveauet i subtoppen og Real Madrids scoringsproblemer.

© Roberto

For tredje gang på to uger er der El Clásico på programmet, når det på lørdag gælder i La Liga, efter FC Barcelona trak det længste strå i Copa del Rey-semifinalen med en spektakulær og forunderlig 3-0-sejr på Santiago Bernabéu. Endnu en bemærkelsesværdig storsejr til FC Barcelona over Real Madrid, den anden i sæsonen og måske den allermærkeligste, jeg har set. For FC Barcelona var ikke bedre end Real Madrid i kampen. Nærmere tværtimod.

Kampen kom derfor også at stå som det afgørende bevis på, at Real Madrid ikke er i nærheden af at have fundet en løsning på, hvem der skal score Cristianos mål.

Det hele blev på en lettere komisk måde udstillet, da indskiftede Gareth Bale forsøgte at krølle bolden elegant over i modsatte hjørne med en fiks yderside, men formåede at ramme bolden med en blanding af tåen og vristen, så bolden tog en ordentlig bue i stik modsat retning og flaksede ud over de resignerende fans på tribunerne.

I løbet af kampen havde Vinicius Junior igen vist, at han måske kan blive en kommende galáctico, særligt da han med tre små fodskifter og hoftesving satte Nelson Semedo og Gerard Piqué grundigt til væg – men igen manglede det sidste, ligesom det gjorde for hele Real Madrid-holdet.

Alligevel er det netop Vinicius, der må give håb til Real Madrids fans frem mod lørdagens revanche, igen på Bernabéu, hvor Real Madrid med en sejr kan skabe illusionen om, at de stadig er med i mesterskabskampen ved at mindske afstanden op til FC Barcelona til seks (reelt seks et halvt, medmindre Real Madrid vinder 6-0 og ændrer balancen i det indbyrdes regnskab) point.

Selv da er det dog svært at se Real Madrid kæmpe sig vej tilbage. Det gør dog ikke kampen mindre vigtig. Det er ved at være lidt af et kompleks for Real Madrid at have besøg af FC Barcelona. Siden 2003 har Barça vundet 12 gange på Santiago Bernabéu. Inden da var det kun sket 13 gange i historien! Den tendens skal vendes, hvis Real Madrid igen vil gøre sig forhåbninger om at vinde regelmæssige mesterskaber, og man sidder med en fornemmelse af, at holdet, klubben og fansene virkelig har inderligt brug for den succesoplevelse det ville være at sende Messi og Co. hjem med en dårlig oplevelse fra de fjendtlige omgivelser, inden de ender med at føle sig for godt tilpas.

En Champions League-plads til salg for en slik
I en ligamæssig sammenhæng er El Clásico som nævnt ikke den mest interessante og afgørende, i hvert fald ikke som direkte duel betragtet – til gengæld kan Atlético komme til at nyde godt af den. Tabelmæssig spænding er der derimod lidt længere nede i rækken.

Lige nu er Getafe godt i gang med at skrive et usandsynligt eventyr, som de færreste i den lille Madrid-forstad formentlig havde forestillet sig, kunne blive meget større end Bayern-kampene under Laudrup og Faxe i UEFA Cup’en 07/08. Inden runde 26 ligger holdet under José Bordalás’ kyndige ledelse nemlig nummer fire og er dermed på vej i det forjættede Champions League-land.

Med en stram organisation, en hård tilgang til modstanderne og nogle skarpe veteranangribere som Molina, Mata og Ángel oppe foran, har Getafe vist et flot niveau. Men ved nærmere eftersyn er deres sæson faktisk ikke så imponerende igen. Efter 25 kampe har de 39 point. Det er seks flere end i sidste sæson – første sæson efter oprykning fra Segunda – på samme tidspunkt, hvilket rakte til en 11.-plads. Nogle ville mene, at der her er tale om en ret normal udviklingskurve for de hold, der formår at finde sin plads i La Liga efter oprykning. Og det er trods alt ingenlunde en overraskelse, at netop Getafe har kunnet finde fodfæste i La Liga. Her har de trods alt være at finde siden debuten i 2004 med undtagelse af den ene sæson 2016/17 i Segunda División.

Det er da også værd at bemærke, at fjerdepladsen ikke har været så billigt til salg meget længe. Det er, som om ingen rigtig griber ud efter Champions League-pladsen. De fleste af sæsonerne, som er opremset herunder, havde 39 point da også ”blot” været nok til at befinde sig et sted mellem 7.-pladsen og 11.-pladsen:

Fjerdepladsen efter 25 La Liga-runder fra 2011-2019)
18/19
39 point (Getafe)

17/18
49 point (Valencia)

16/17
46 point (Atlético Madrid)

15/16
49 point (Villarreal)

14/15
53 point (Valencia)

13/14
47 point (Athletic Club)

12/13
42 point (Málaga)

11/12
38 point (Levante)

Vi skal altså tilbage til 2012 for at finde en lige så billig fjerdeplads efter 25 runder, og også dengang var det en mindre klub, der overpræsterede, nemlig Levante (som også har vist periodemæssigt gode takter i indeværende sæson). Levante endte i øvrigt sæsonen på en flot 6.-pladsen med 55 point, mens Málaga tog fjerdepladsen med 58 point og banede vejen for det Champions League-eventyr, der på så brutal vis endte i Ruhr-distriktet.

Værd at bemærke er det dog også, at en lang række af de klubber, vi kender som topklubber i Spanien også dengang leverede langt under vanlig standard. Efter 25 runder var Atlético at finde på 9.-pladsen, Sevilla på 10.-pladsen, Real Sociedad på 13.-pladsen og sidst men ikke mindst Villarreal lige over stregen på 17.-pladsen i den sæson, der skulle ende så skæbnesvangert for Den gule ubåd. Også det vækker minder om dagens billede i La Liga, som også kan ende grusomt for Villarreal.

Kvalitetsdyk i toppen eller løft i bunden?
Uden at skulle tage noget (alt for meget i hvert fald) fra Getafe, kan man derfor sagtens sige, at det er de andre klubbers nød, mere end det er Getafes spinderi, der lige nu peger i retning af et eventyr på Coliseum Alfonso Pérez. Niveauet hos de klubber, der inden sæsonen var spået en plads i top 6, har simpelthen været for lavt og for svingende. Celta og Villarreal er helt til hundene, Valencia har brugt hele sæsonen på at komme i omdrejninger, og ingen er endnu helt sikre på, om de er ved at være det. Betis har imponeret mange inklusiv undertegnede, men mål- og pointtavlen har de ikke kunnet narre. De baskiske storklubber har sprunget elastikspring ned gennem La Liga-dybet, og selvom elastikken ser ud til at holde, kommer det formentlig ikke til at ende som en oplevelse for livet.

Da Sevilla også har mistet pusten fuldstændigt i år 2019, er det altså småt med alvorlige kandidater til den fjerde Champions League-plads, mens kandidatfeltet til gengæld strækker sig helt ned til rækkens 10.-plads, Athletic. Getafe lurer nu på at udnytte pointsvigtet i subtoppen af ligaen, men lige under dem er der stadig nogle af de store, der med en blot almindeligt god slutspurt kan nå at blande sig. Valencia, Sevilla, Real Sociedad, Athletic og Betis er nemlig trods alt at finde inden for seks points afstand af Getafe. Lige nu bliver man dog nødt til at sige, at Getafe er favoritter til at tage den – en skræmmende tanke, hvis man går op i niveauet på La Liga? Måske.

Den positive vinkel på problematikken er, at det kunne være et tegn på, at Javier Tebas’ økonomiske fordelingspolitik med en bedre (om end stadig meget ujævn) fordeling af præmie- og tv-penge er begyndt at vise sin effekt. Se bare hold som Girona, Alavés, Levante og altså også Getafe, som har imponeret gennem denne sæson med et til tider rigtig højt niveau.

Resten af denne sæson og næste sæson må give yderligere fingerpeg i retning af, om vi skal vænne os til et lidt lavere niveau i toppen af La Liga, eller om resten af ligaen bare har hævet sig yderligere et niveau. Sikkert er det i hvert fald, at spanierne er vant til at sende overraskelser afsted på Champions League-eventyr: Mallorca i 99, Euro-Celta, Villarreal 2006 og Málaga 2012. Getafe ville dog være den største af dem alle.

I weekenden skal de forsøge at udnytte Real Betis’ Europa League- og pokaldepression til at tage endnu et skridt i kampen, mens nykårede pokalfinalister Valencia og Athletic Club spiller et særdeles interessant opgør på Mestalla, der kan sende én af dem direkte ind i spillet om den gyldne billet.

Seerforslag
El Clásico, Real Madrid – FC Barcelona, lørdag kl. 20.45
El Clásico skal man altid se, og der skal nok blive masser af historier ud af dette opgør, hvor Real Madrid skal forsvare æren mod et FC Barcelona-hold, der nok en smule paradoksalt også føler, de har lidt at bevise efter den lidt slunkne præstation i 3-0-sejren senest. Så har man hørt det med.

Oddsforslag
Lionel Messi scorede simpelthen ikke senest, så det gør han selvfølgelig i denne kamp. Om det bliver nok til at sikre en Barça-sejr, er jeg lidt mere i tvivl om, selvom det – seneste resultat taget i betragtning – ville være oplagt. Resultatet løj dog en smule denne gang, så derfor synes jeg det lugter lidt af uafgjort.

Valencia – Athletic Club, søndag kl. 20.45
Valencias vigtigste sæsonmål var at komme med i Champions League, så de kunne begynde at få følelsen af, at de var tilbage i det fine selskab på mere permanent basis. Det har været langt væk undervejs, men på grund af det generelle pointsvigt i subtoppen kan de stadig nå det – og er måske sågar den største favorit til det lige nu sammen med Getafe. Med en pokaltriumf i bagagen tager de imod Athletic, som de pt. er a point med i det felt af klubber, der ligger på spring til at indlede Europa-jagten. Det kan derfor gå hen at blive et rigtig sjovt opgør søndag aften mellem to af Spaniens traditionsklubber, hvid formkurver trods alt peger fremad lige nu, og Valencia må for alvor have fået færten af at kunne gøre deres 100 års jubilæumssæson til en succesfortælling.

Oddsforslag
Men de spiller stadig alt for meget uafgjort, de to hold. Athletics 12 og Valencias 15 (15!) uafgjorte kampe i sæsonen er suverænt flest i ligaen, og de to seneste indbyrdes opgør er også endt med pointdelinger. Det er derfor nærliggende at kalde en uafgjort igen. Så det vil jeg faktisk bare foreslå til tipperen.

Kampe

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar