Optakt runde 27: Hvad nu, Florentino?

Real Madrids sæson står til at blive en af de dårligste i mands minde. Alt er oppe til debat i hovedstadsklubben, som må stå over for en større renoveringsfase. Det fylder naturligvis en del af denne rundeoptakt, der også kommer forbi Vigo og Valencia.

Real Madrids sæson har været en stor krisemarch. En gang i mellem afbrudt af små pauser, foranlediget af pæne resultater. Selv i de perioder hvor resultaterne er kommet, primært i Solaris første periode, har spillet dog aldrig berettiget til, at man for alvor var overbevist om Real Madrid var på rette vej. Det har jeg i hvert fald gentaget igen og igen her på siden.

Tirsdag kulminerede krisen til dimensioner, ingen i sin vildeste fantasi kunne have forestillet sig. Et ungt Ajax-hold udstillede Ramos-løse Real Madrid på Santiago Bernabéu, og med et brutalt nakkedrag fra et middelgodt hollandsk fodboldhold var hele Real Madrids sæson lagt i grus. Først røg Copa’en mod Barça, så røg ligaen endegyldigt mod Barça og så altså den kære Champions League, som Florentino Pérez ellers har vænnet sig godt og grundigt til at have stående nær sit kontor på Santiago Bernabéu.

En presset præsident
Netop Florentino Pérez fik bragt sig selv i fokus efter katastrofekampen mod Ajax. Efter kampen tog han den vanlige tur ned i gemakkerne under stadion, hvor det ifølge kilder fra både AS og Marca udviklede sig til et veritabelt skænderi mellem præsidenten og anfører Sergio Ramos. Florentino udpegede spillerne som synderne, mens Ramos understregede, at han allerede i sommers advarede Pérez: Køb os en angriber, eller det risikerer at ende galt.

Det er svært ikke at give Ramos ret her. Det er også svært ikke at give Pérez ret.

Men stemningen på Santiago Bernabéu under ydmygelsen pegede umiddelbart i retning af klubbens præsident, som i sommers solgte Cristiano Ronaldo og erstattede ham med en middelgod angriber fra Olympiques Lyon. Siden forsøgte han at tørre lorten af på Julen Lopetegui, og nu sidder han tilbage med en træner med Segunda División B-erfaring og en udslukt trup, hvor selv en kernesund og stabil faktor som Toni Kroos er faldet ned i et afgrundsdybt hul.

I skrivende stund mødes Pérez med direktør José Ángel Sánchez. Resultatet af dette møde kunne sagtens blive, at Santiago Solari stopper med øjeblikkelig virkning. I kulissen spøger navne som Mourinho, Zinedine Zidane og Massimiliano Allegri. Det faktum ændrer ikke på, at Real Madrid står foran et overordentligt begivenhedsrigt halvår, hvor det peger i retning af en gennemgribende renovation af Real Madrid-holdet. Florentino Pérez bliver nødt til at agere kraftigt og med strakseffekt, ellers kan det meget vel være, at stemningen for bestandigt vender sig mod Galáctico-præsidenten. Galáctico-præsidenten som netop ingen Galáctico har lige nu.

Sikkert er det, at alle involverede parter er glade for, at weekenden ikke byder på endnu en hjemmekamp. I stedet går turen lidt nordpå til Valladolid, hvor den første kamp i resten af sæsonen finder sted. Det store spørgsmål er, hvad resten af sæsonen skal gå med, og hvem der bliver ansvarlig for den.

Strategisk omvæltning i Celta Vigo?
Madrid er ikke det eneste sted i det spanske, der har bevidnet dramatiske begivenheder i den forgangne uge. I Celta fik ledelsen endnu engang nok af en træner, og derfor måtte Miguel Cardoso se sig fyret for anden gang i sæsonen, efter han ikke formåede at vende skuden, Antonio Mohamed havde forladt. Cardoso fik nærmere forværret tilstanden i Celta (Antonio Mohameds pointgemmensnit: 1,15, Miguel Cardosos: 0,73), som nu er at finde på 17.-pladsen med to point ned til Rayo Vallecano og Villarreal lige under stregen og yderligere ét ned til den nu bevægelige bundprop Huesca.

Det var derfor helt forståeligt, at Celta trak stikket. Om det så er forståeligt, at de har hevet den tidligere Elche, Getafe og Villarreal-træner Fran Escribá ind til trænersædet, er jeg lidt mere i tvivl om.

Det taler klart for valget, at Escribá har et rigtig godt kendskab til ligaen, og at han har været med til at spille om nedrykning tidligere. Efter to forkerte trænervalg, som blandt andet ser ud til at have fejlet på grund af manglende erfaring og kendskab til ligaen, er Carlos Mouriño gået med et sikkert valg. På den korte bane. Men hvis Escribá skal være mere end en god gammel Ove-løsning, som det tyder på i udmeldingerne, der peger i retning af en forlængelse i tilfælde af overlevelse, så er valget knapt så sikkert.

Fra 2013 til 2018 lærte vi et Celta-hold at kende, der under Luis Enrique, Eduardo Berizzo og Juan Carlos Unzué spillede en dynamisk form for fodbold, der på én og samme tid lagde vægt på boldbesiddelse, hårdt, aggressivt pres og hurtige omstillinger. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det var det også nogle gange, men når det lykkedes for dem, nåede de noget nær det magiske niveau. Som i 4-1-sejren hjemme over FC Barcelona i 2015, hvor Berizzo udmanøvrerede Luis Enrique blot måneder efter at have overtaget sædet på Balaídos fra ham.

Nu henter man så Fran Escribá ind, en taktisk konservativ, som sværger til 4-4-2 med dobbelt pivote og ikke ligefrem har fået sine mandskaber til at sprudle. Heller ikke Villarreal, hvor han fra sommeren 2016 og halvandet år frem fortsatte den udvikling mod en mindre fluorescerende oplevelse af Den gule ubåd, som Marcelino allerede havde startet. Overtager Escribá tøjlerne permanent til sommer, kan man derfor frygte, at det er definitivt farvel til Celtas tårnhøje ambitioner på det fodboldmæssige udtryk.

Til gengæld kan de måske fortsætte i La Liga. Det første skridt i den retning tages søndag ved middagstid, hvor han debuterer med en hjemmekamp mod uforudsigelige Real Betis.

Seerforslag
Girona – Valencia, søndag kl. 16.15
Det er for alvor begyndt at udvikle sig for Valencia, som måske kan redde deres 100-års jubilæumssæson. Først kvalificerede de sig til pokalturneringen, og siden slog de med sejren over Athletic Club i seneste spillerunde fast, at de har tænkt sig at jagte de europæiske pladser, som med Sevillas deroute har åbnet sig på vid gab. Måske sågar Champions League-pladsen, som i øjeblikket besættes af Getafe. Jeg vil derfor generelt anbefale at følge Valencia i den sidste del af sæsonen, startende med denne udekamp mod Girona, der stadig bider godt fra sig.

Oddsforslag
Som sagt er Valencia ved at være inde i en zone, hvor de lugter blod. De kampe, der hele sæsonen (hele 15 tilfælde i La Liga) er endt uafgjort, ser nu ud til i højere grad at falde Valencias vej. Blandt andet på grund af nogle angribere, der scorer mål, som da Rodrigo og Kevin Gameiro senest bød sig til med hver sin scoring mod Athletic. Derfor tror jeg også, at Valencia snupper alle tre point i Girona.

Kampe

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar