Optakt runde 28: Europa-kvaler og Zinedine Zidane

Zinedine Zidane vender hjem som den fortabte søn, der skal redde et kuldsejlende projekt. Spansk fodbold lider mere end vanligt i Europa, og så er der dømt absolut spænding i søndagens aftenkampe.

© Raphaël Labbé

Spansk fodbold har lidt tømmermænd, inden 28. spillerunde og en efterfølgende landskampspause venter. Først røg Real Betis lidt overraskende ud til Rennes i Europa Leagues 1/32-delsfinale. Så blev Real Madrid offer for Ajax’ cruyffske totalvoetbal. En katastrofelignende knockout af hele Florentino Pérez’ projektstyring, der da også fik konsekvenser for Santiago Solari og – til undertegnedes udelte begejstring – Zinedine Zidane. Siden blev knockoutet et kommunalt anliggende, da Atlético med en skammelig indsats røg ud af Champions League for fødderne (og hovedet) af Cristiano Ronaldo.

I torsdagens Europa League-afgørelser blev det bekræftet, at de spanske hold ikke har det lige så let på den europæiske scene, som de seneste ti år. Sevilla blev slået ud af Slavia Prag, og hvis man er i tvivl, om det var uventet og fjollet, så tjek scorertavlen. Den tidligere Esbjerg-spiller Mick Van Buren scorede et af de i alt FIRE mål, som sendte Europa League-kongerne ud mod et middelmådigt tjekkisk hold. Valencia reddede i den absolutte overtid lidt af æren, men et exit til FC Krasnodar havde da også været en ordentlig skuffelse.

Ganske overraskende, og imod forløbet i La Liga, havde Villarreal ingen problemer med at ekspedere Zenit ud. Søndag vender hverdagen tilbage for Den gule ubåd, men det kan du læse mere om nede i mine seer- og oddsforslag.

Om de spanske klubbers europæiske besværligheder er en tendens, der er kommet for at blive, om den spanske ligas niveau i toppen er dalende, ville jeg nok vente med at konkludere. Hver undergang havde sin forklaring, nogle bedre end andre. Og samtidig er FC Barcelona og Valencia i min optik stadig seriøse bejlere i henholdsvis Champions League og Europa League. At Getafe og Deportivo Alavés besætter 4. og 5.-pladsen i La Liga kunne måske være endnu et tegn på topholdenes kvalitetssvigt, ligesom det kunne være et resultat af det gode arbejde i netop de to klubber, som arbejder med stringente koncepter og velkomponerede trupper. Det vil jeg vende tilbage til på siden her.

Og så vil jeg benytte lejligheden til at byde Premier League tilbage i Europa, I har faktisk været lidt savnet en gang imellem …

Magtfuld Zidane kommer tilbage for at redde Florentino
Som nævnt, og som de fleste (jordbundne) fodboldfølgere nok ved, så er Zinedine Zidane vend tilbage til sit trænersæde i Real Madrid. Det skete i begyndelsen af denne uge, efter en 4-1-comeback-sejr ude over Real Valladolid ikke rykkede en tøddel ved Santiago Solaris allerede underskrevne fyreseddel. Han var levende død lige fra Ajax-kampens slutfløjt.

Dermed er vejen banet for, at Zidane kan komme tilbage og forme truppen, som han allerede ønskede at gøre det, inden han på grund af Florentino Pérez Champions League-bedøvede selvbedrag valgte at trække stikket i juni 2018. Franskmanden var dengang ikke i tvivl om, at truppens succes var på lånt tid, og at der var brug for friskt blod. Ikke en totalrenovation, men en reparation, som ikke kun skulle fylder hullerne i bunden af skibet, men også installere nye galeonsfigurer. I stedet solgte man den eneste af pure guld, man havde (Cristiano Ronaldo, red.).

Med sin politiske manøvre (det er svært at vurdere, præcis hvor gennemtænkt det hele er, mon dog selv Zidane havde set det gå så grueligt galt for holdet?) har Zidane nu sikret sig, om ikke frit lejde, så i hvert fald enormt albuerum til at forme truppen frem mod næste sæson.

Det arbejde kan allerede begynde nu, for Real Madrid kan ikke opnå noget videre med resten af sæsonen. Allerede nu kunne det tyde på, at Isco og Marcelo kommer tilbage i varmen. Begge har sjovt nok haft opløftende citater i pressen efter ansættelsen af Zidane, og sjovt nok optrådte en engageret Isco på det ene af billederne, Real Madrid delte på Twitter under overskriften “Zidanes første træning”.

Første opgave bliver en hjemmekamp mod Celta Vigo, og det mest spændende bliver at følge Zidanes første startopstillinger. Kommer Isco og Marcelo direkte tilbage i varmen, og hvad med Gareth Bale? 

Gæsterne fra Celta håber nok på eksperimenter, så de kan få mulighed for at sikre et point i den bitre nedrykningsstrid, som lige nu ser ud til meget vel at kunne sende La Ligas foretrukne danskerklub ned i Segunda División. Læs mere om deres situation i optakten til sidste runde.

Seerforslag
Selvom det bliver spændende at følge Zidanes comeback, er det ikke den kamp, jeg anbefaler allekraftigst i denne weekend. Hele tre kampe sniger sig faktisk foran i feltet, og det foregår søndag og i nogen grad simultant:

Valencia – Getafe, søndag 18.30
Efter en dramatisk afgørelse i kampen Europa League med en sen afgørelse af Gonçalo Guedes er Valencia klar til at vende snuden mod et af sæsonens andre tilbageværende mål: Champions League. Og det er i sandhed søndag, Los Che skal spille sig endegyldigt op som favorit til at kapre fjerdepladsen. Her tager de nemlig imod Getafe, som er godt i gang med en historisk bedrift. Hvis ikke Valencia stopper dem! Mestalla kommer til at koge, og med to formstærke hold på banen bliver det en fornøjelse at følge.

Oddsforslag
Jeg tror, Valencia rider videre på bølgen, og jeg tror ikke, de stopper, inden de har overhalet Getafe og de mellemliggende klubber. Men det bliver formentlig et tæt opgør, og jeg vil foreslå at placere pengene på noget andet. Det er ligaens andet- og tredjebedste forsvar, der mødes – kun overgået af Atlético i antal mål i snit (Getafe 0,89, Valencia 0,85). Jeg ville derfor spille på få mål i kampen.

Villarreal – Rayo Vallecano, søndag 18.30
Jeg kommer til at foreslå to kampe, der spilles samtidig. I know. Men det er simpelthen her, dramaet står i denne La Liga-runde. Og så oven i købet i umiddelbar forlængelse af top 6-dramaet i vores egen andedam … Søndag kommer til at kræve indtag af beroligende substanser.

I Vila Real skal Den gule ubåd ud i en intet mindre end afgørende kamp mod Rayo Vallecano, som befinder sig under den streg, Villarreal i seneste spillerunde for første gang i tre måneder kravlede op over. Men vallecanerne har stadig snor i Villarreal. Og intet er givet. Villarreals seneste sejr kom lidt ud af det blå ude mod Levante i en kamp, der kunne have gået begge veje. Lidelserne er derfor ikke ovre for Villarreal-tilhængerne, der formentlig også kommer til at bide negle søndag aften. Spørgsmålet som La Liga-seer er, om man er til kampen for at opnå noget eller undgå noget.

Oddsforslag
Det står for mig at se fast, at begge hold kommer til at score i denne kamp. Nervøst, taktisk, ja, måske, men disse to hold har ikke vist sig i stand til at lukke af for modstanderne. Rayo Vallecano er dog værst og har sammen med Levante ligaens absolut dårligste forsvar (1,78 mål imod i snit). Derfor vinder Villarreal kampen og tager et lille skridt mere i overleveleseskampen.

Real Betis – FC Barcelona, søndag kl. 20.45
I den mere bløde ende finder vi søndagens afslutningsbrag. Man behøver blot gå tilbage til seneste møde mellem de to i november for at finde motivationen til at se med. Her leverede Quique Setién og Real Betis sæsonens helt store mesterstykke, da de i en fantastisk 4-3-sejr på Camp Nou slog Barça med egne midler, boldbesiddelse og højt pres.

Dengang tænkte jeg, at dette Betis-hold kunne nå rigtig langt. De har dog aldrig fundet stabiliteten, ligesom topniveauet heller aldrig helt har nået samme højder. Indtil videre kunne de derfor godt stå som en af sæsonens skuffelser, men startende med en hjemmesejr over Barça søndag kan de stadig nå at spille med om Europa-pladserne og ændre det billede.

Oddsforslag
Det tror jeg dog ikke, de formår. FC Barcelona virker veloplagte for tiden, hvis ikke altid spillemæssigt, så i hvert fald på resultatfronten. Onsdag viste de igen sejrsmentaliteten, da de svarede igen på en usikker periode, hvor Lyon pludselig truede den videre færd i Champions League, ved at mase den franske modpart i kampens afsluttende fase og vinde 5-1. Med den seneste indbyrdes kamp in mente, kan man dog godt tillade sig at satse en krone eller to på mange mål i kampen.

Kampe

30/09/2022
Athletic Bilbao 21:00 Almeria
01/10/2022
Cadiz 14:00 Villarreal
Getafe 16:15 Real Valladolid
Sevilla 18:30 Atlético de Madrid
Mallorca 21:00 Barcelona
02/10/2022
Espanyol 14:00 Valencia
Celta Vigo 16:15 Real Betis
Girona 18:30 Real Sociedad
Real Madrid 21:00 Osasuna
03/10/2022
Rayo Vallecano 21:00 Elche
Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar