Runde 2: Baskiske pointtab og Sisto-sejr

Både Real Sociedad og Athletic Club smed dumme point fra gode udgangspunkter, mens FC Barcelona-spillerne måtte danse sig rundt om muldvarpeskud i Valladolid.

© Lucas Martínez Farrapeira

De baskiske kæmper kæmper stadig
Så blev også anden La Liga-runde færdigspillet, da Huesca sent mandag aften fik det sidste ord. Det gjorde de mod Athletic Club, som i den grad må ærgre sig over at smide en perfekt sæsonstart på gulvet i kampens sidste fase. Efter en sen førsterundesejr over Leganés, havde Bilbao-klubben det hele linet op til endnu en hjemmebanetriumf, men Chimy Ávila fra Huesca ville ikke finde sig i det, så han tordnede med en Pavard-Nacho-agtig, sidevers flugter 2-2-scoringen ind bag den unge målmand Unai Simón.

På den anden side af weekenden, sent fredag aften, havde Real Sociedad ligeledes formøblet en tomålsføring, som de ude mod Leganés burde have været i stand til at holde. Men Asier Garitanos tropper lod venligt hans gamle klub entrere kampen med to flotte Nabil El Zhar-scoringer, og dermed blev også deres sæsonstartseufori afløst af skuffelsen over ikke at kunne stå imod presset fra en af de mindste klubber i ligaen.

Både Athletic og Real Sociedad kommer med dårlige sæsoner i bagagen, og derfor havde seks point efter to kampe været ekstra vigtigt for at kunne skabe en tro på, at tingene bevæger sig i den rigtige retning, og at sidste sæson mere var en afstikker til den dårlige halvdel af tabellen, end en egentlig tendens til storklubbernes forfald i Baskerlandet. Med de fire tabte point for Baskerlandets to førende hold, må man i hvert fald konstatere, at sommeren ikke bare har visket problemerne helt bort, men at henholdsvis Eduardo Berizzo og Garitano har et stort stykke arbejde foran sig i bestræbelserne på at vende tendensen i San Sebastián og Bilbao, som er, at pointene ikke kommer nemt for de baskiske kæmper.

En hullet bane i Valladolid
Det måske største samtaleemne i det spanske i weekenden var baneforholdene i Valladolid, hvor FC Barcelona med hiv og sving og en VAR-beslutning i catalanernes favør fik bakset en 1-0-sejr hjem over oprykkerne. Real Valladolid – som i øvrigt måske står over for et spektakulært opkøb af Ronaldo, ja, gode gamle Ronaldo – havde af den ene eller anden årsag besluttet sig for at få rullet et helt nyt græstæppe ud blot fire dage inden kampen. Det betød naturligvis, at græsset ikke havde slået rødder og lagt sig ordentligt på plads, og at spillerne måtte manøvre rundt i en forhindringsbane af græsbunker og huller i tæppet. Ousmane Dembélé viste dog igen, at han har tænkt sig at være en anden spiller denne sæson, da han afgjorde sagerne på en aften, der på flere måder kunne have været blevet dyr for Barça. Valverde var i hvert fald en tydeligt lettet mand, da han efter kampen kunne konkludere, at ingen af spillerne var kommet til skade på den elendige bane.

FC Barcelona er med sejren sammen med Real Madrid eneste hold med maksimumpoint efter to runder. I Real Madrid er frygten for de manglende Cristiano Ronaldo-scoringer midlertidigt afblæst. Karim Benzema og Gareth Bale viste igen gode takter med tilsammen tre scoringer i en sikker udesejr over Girona, som ellers igen formåede at ryste hovedstadsklubben ved at bringe sig foran. Kaptajn Ramos førte dog an med sin straffesparksudligning i et ikke sjældent Real Madrid-comeback. En sjældenhed var det heller ikke at se storfavoritterne fra Atlético Madrid nøjes med en 1-0-sejr hjemme mod bysbørnene Rayo Vallecano. Diego Simeone havde ellers igen valgt to offensive fløje i Correa og Lemar, men tendensen med skrøbelige føringer, der ved det mindste uheld kan betyde fatale pointtab, er indtil videre fortsat ind i den nye sæson. Det skal Simeone se at få rettet op på, hvis han vil leve op til den favoritværdighed, jeg her på Hay Liga har påduttet ham.

Ellers er det værd at bemærke, at Real Betis endnu engang gik målløse fra banen. De kunne dog trøste sig med, at Alavés gjorde det samme, men Quique Setiéns fagter på sidelinjen, hvor han var ved at banke hul i hovedet på udskiftningsbænken over de brændte chancer, fortæller det hele. To kampe med spilovertag og fin chanceproduktion har givet ét point, og dermed er der pres på i næste rundes Sevilla-derby, hvor bysbørnene kan pådrage Betis en ægte skidt sæsonstart.

En skidt sæsonstart kender de nu også hos Rayo Vallecano og Eibar, de to eneste hold uden point på kontoen efter to runder. Rayo vil dog være glade for at være sluppet med et smalt nederlag til Atlético, og så kan de begynde og samle tropperne efter sidse uges fire tilgange, og måske endda sikre en enkelt eller to ekstra forstærkninger. Eibar vil være mest bekymret af de to, efter de blev sendt hjem fra Getafe med et 2-0-nederlag i bagagen. Det er som sådan ikke en overraskelse, og de ærgrer sig nok stadig mere over, at de lod sig overrumple af Huesca hjemme på Ipurrúa i første runde.

Rundens spiller
Da holdet havde allermest brug for det, trådte Nabil El Zhar i karakter. Leganés var på vej mod andet nederlag af to mulige, da algieren med det tårnhøje topniveau og det bundløse sorthulsniveau pludselig viste førstnævnte topniveau. Med et lækkert lob og et langdrøn gav han Leganés et vigtigt point hjemme mod Real Sociedad, og derfor får han også den enorme hæder, det er at blive kåret som rundens spiller af Hay Liga.

Rundens mål
Igen byder Huesca sig til i denne disciplin, men igen må de se sig overhalet på målstregen. Normalt ville netop Chimy Ávilas drøn af en sen udligning mod Athletic Club nok også vinde denne pris, men da Hay Liga ikke kan få armene ned over, at Pione Sisto allerede ser ud til at have smidt VM-trætheden, da han førte an i Celtas 2-1-udesejr over Levante med et fremragende mål og et næsten lige så flot oplæg til Maxi Gómez. Og så er der noget god symbolik i, at han runder sidste uges vinder José Morales, inden han fra en umulig vinkel tordner denne uges vinder ind i netmaskerne.

Rundens løftede øjenbryn
I min sæsonoptakt havde jeg Espanyol i nederste halvdel, men som en af favoritterne til at bryde ud af denne. De seneste år sæsoner har de kæmpet med målscoringen og generelt med at få de kinesiske penge investeret i et ordentligt hold. Nu har Espanyol, under den nye cheftræner Rubis ledelse, fået en aldeles fremragende sæsonstart. Uafgjort på en svær udebane i Vigo blev vekslet til en 2-0-sejr hjemme over Valencia, som ellers så skarpe ud i deres premiere mod Atlético. Samtidig fik Borja Iglesias, en af de mere spændende handler denne sommer, hul på målbylden for Espanyol. Måske bliver det endelig sæsonen, hvor Espanyol endelig bider lidt fra sig i kampen om de europæiske pladser!

Rundens resultater

18/09/2022
Atlético de Madrid 1 - 2 Real Madrid
Real Sociedad 2 - 1 Espanyol
Real Betis 2 - 1 Girona
Villarreal 1 - 1 Sevilla
Osasuna 0 - 2 Getafe
17/09/2022
Athletic Bilbao 3 - 2 Rayo Vallecano
Valencia 3 - 0 Celta Vigo
Barcelona 3 - 0 Elche
Mallorca 1 - 0 Almeria
16/09/2022
Real Valladolid 0 - 1 Cadiz
12/09/2022
Almeria 0 - 1 Osasuna
11/09/2022
Real Betis 1 - 0 Villarreal
Getafe 2 - 1 Real Sociedad
Elche 1 - 4 Athletic Bilbao
Real Madrid 4 - 1 Mallorca
10/09/2022
Atlético de Madrid 4 - 1 Celta Vigo
Cadiz 0 - 4 Barcelona
Espanyol 2 - 3 Sevilla
Rayo Vallecano 2 - 1 Valencia
09/09/2022
Girona 2 - 1 Real Valladolid
Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar