Runde 4: Storklubberne lider og de gamle angribere bider

Flere af de store klubber er allerede i problemer i La Liga, mens et lag af optimistiske aspiranter har lagt sig i kølvandet på FC Barcelona og Real Madrid

© Javier Mendia García

Pibekoncert på Wanda Metropolitano. Pibekoncert på Ramón Sánchez Pizjuán. Flere af de store klubber lider i indledningen af La Liga-sæsonen, og udover FC Barcelona og Real Madrid er ingen af de forventede europæiske kombattanter at finde i toppen af tabellen. Sevilla fejlede på det grusomste med et nederlag 0-2 hjemme til pivfarlige Getafe, mens Atlético måtte hente hjælp fra yderste mandat, da den 19-årige debutant Borja Garcés i det allersidste drag fik hentet ét sølle point hjem i hjemmekampen mod Eibar.

Historien om Garcés, som i sine unge år blev afvist i først Málaga og siden i Real Madrid (sidstnævnte til sin fars store skuffelse), inden Atlético Madrid i 2017 hentede den dengang 17-årige Garcés i hjembyen Melilla, er god og positiv, men det kan ikke skygge over det faktum, at Diego Simeones mandskab har skuffet fælt de første fire runder. Argentinere forsøgte sig efter Eibar-kampen med at henvise til skader hos spillere som Santiago Arias, Nikola Kaliniç og Stefan Saviç – men den går bare ikke! Kun Saviç er af dem at regne som en nøglespiller, og med Giménez klar til at tage over, er der intet at klage over, og Simeone må i stedet kigge indad.

Det gør de nok også i Sevilla, Valencia og Villarreal, hvor sæsonstarterne slet, slet ikke har levet op til det forventede. Villarreal fik dog hentet en vigtig sejr ude over Leganés, som måske kan kickstarte dem.

Valencias 0-0’er hjemme mod Betis betød samtidig også, at hverken de grønstribede fra Sevilla eller Valencia selv heller ikke kan være tilfredse med pointhøsten. Dermed står vi med fem af de syv spanske deltager i henholdsvis Europa League og Champions League, som går ind til den kommende europæiske uge med hovedet bøjet nedad og tunge skyer af hjemlige bekymringer hængende over sig. Det skal blive spændende at se, hvilken indvirkning det får på de spanske holds præstationer tirsdag, onsdag og torsdag.

Baskernes optimisme steg med et enkelt point
For Athletic Club og Real Sociedad stod den lørdag på de ultimative tests på deres respektive hjemmebaner. Begge hold var inden sæsonen store spørgsmålstegn og begge har de haft en blandet sæsonstart.

Real Sociedad tabte med stor ære hjemme til FC Barcelona, hvis træner Ernesto Valverde anerkendte nogle spillemæssige bekymringer efter kampen. Catalanerne har svært ved at kontrollere begivenhederne på udebane, og Real Sociedad-fansene så måbende til, at hjemmeholdet brændte en lang række chancer, mens et par mere eller mindre tilfældige Barça-scoringer af Luis Suárez og Ousmane Dembélé holdt den fulde pointhøst i live for La Ligas førerhold.

I Bilbao var San Mamés San Mamés, og Real Madrid havde en hed aften, der endte med et udmærket 1-1-resultat. Man behøver ikke vinde på San Mamés for at blive spanske mestre, og når man møder et Athletic-hold foran egne fans, som begynder at tro på det, som tilfældet var i lørdags, kan man godt tage til takke med uafgjort.

Det gjorde Real Madrid så med en sjælden Isco-hovedstødsscoring, og dermed er det de to topkandidater, der fører an i ligatabellen – både fordi de selv har gjort det nødvendige i de første fire runder, men så sandelig også fordi de andre titelbejlere forsømmer at byde dem op til dans. I hvert fald indtil nu!

Athletic Club – Real Madrid fik i øvrigt et mindre efterspil på de sociale medier. Efter kampen annoncerede La Ligas officielle Twitter-konto, at ”Athletic havde tilkæmpet sig et værdifuldt point”. Den frase var Athletic ikke enige i, hvilket de lod La Liga vide i dette tweet (oversættelse efter tweetet). La Liga har i øvrigt slettet det oprindelige efterkamps-tweet nu.

– Hej La Liga, selvom faktorernes orden ikke ændrer på produktet, så inviterer det vi så på San Mamés i går til at sige, at Real Madrid tilkæmpede sig et værdifuldt point efter at holdet med de elleve bønder havde bragt sig foran.

Rutinen fornægter sig ikke
I Hay Ligas sæsonoptakt skrev jeg om alle de dygtige Segunda División-bombere, der får chancen i La Liga-klubber for første gang denne sæson. I Espanyol har Borja Iglesias allerede vist prøver på sin målnæse, men i denne rundes kamp, var det gode gamle Sergio García, som allerede én gang har ”pensioneret” sig med et skifte til arabisk fodbold, der afgjorde sagerne for Espanyol.

Og runden viste i den grad, at rutinen ikke fornægter sig, når det handler om at afgøre kampe i det spanske. Getafe har denne sommer købt Jaime Mata og Sergi Guardiola, begge med fremragende måltotaler fra Segunda División i bagagen. De skulle presse aldrende Jorge Molina og Ángel Rodríguez, som tilsammen stod for 24 af Getafes 55 mål i sidste sæson. I stedet er det Guardiola og Mata, der må føle sig en anelse presset.

Molina og Ángel udmanøvrede sammen Sevillas trebackkæde inklusiv Simon Kjær, og ved den første af to Ángel-mål i 2-0-triumfen var det netop Molina, der stod for et fornemt oplæg med en gennemborende aflevering i dybden.

Getafe og Espanyol er nu en del af et felt af fem hold lige bag FC Barcelona og Real Madrid, man kunne kategoriserer som ’aspiranter til årets sensationshold’. De to nævnte hold har hentet syv point af tolv mulige, det samme har Deportivo Alavés – takket være en sen Ibai Gómez-scoring ude mod Valladolid – og efter mandagens sene og rundens sidste kamp, hvor Christian Stuani – ja, endnu en rutineret målscorer – med sine to scoringer i 3-1-sejren over Celta sikrede, at Girona og Celta Vigo også er at finde på 7 point. Et ærgerligt nederlag for Celta, der virkelig kunne have bragt sig i en spændende position, en fremragende sejr for Girona, som viser, at der måske var mere bund i holdet end bare Pablo Machíns idéer.

Lærdommen efter fjerde runde må alt i alt være, at alle slår alle i La Liga. Bortset fra FC Barcelona og Real Madrid, der lægger an til en sæson med duopolkamp om ligatitlen. Men lad os nu se, sæsonen er lang!

Rundens mål
Gianni Imbula var uden tvivl en af Rayos mest spændende tilgange på transfermarkedet inden denne sæson. Med sit mål i sejren over Huesca, viste han da også, at han er en spiller med et højt niveau, selvom det ikke lykkedes for ham at bevise det hos Stoke i Premier League. Med et drøn af et venstresving sendte han bolden fra venstre kant af feltet og op i højre hjørne af målet. Ingen kurver, ingen knæk – et vidunderhug durk op i tre’eren.

Rundens spiller
Ángel Rodríguez fortsætter med at imponere, og med sine to mål (som i øvrigt var ganske tæt på at forvandle sig til et hattrick) ude mod Sevilla, er han rundens spiller i La Liga. Han snupper prisen foran Athletics unge målmand Unai Simón, som ser ud til at samle handsken flot op efter Kepa Arrizabalaga.

Rundens løftede øjenbryn
Gareth Bale var i weekenden ude med et citat til Daily Mail, hvor han fortæller, at Real Madrid spiller mere som hold efter Cristiano Ronaldos skifte til Juventus. Det er måske ikke så kontroversielt et forslag, men når det lige præcis kommer fra Bale, der netop i skyggen af Ronaldo har haft svært ved at leve op til sit potentiale, og som i øvrigt har startet den ny Ronaldo-løse sæson med bulder og brag, så får det karakter af en bagudrettet stikpille til portugiseren og hans bidrag til holdånden.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar