Runde 7: ¡Hay Liga! Top syv samlet efter topholdenes remisser

La Ligas top tætner sig, mens FC Barcelona og Real Madrid kæmper med at finde melodierne. Her er tilstandsrapporten efter La Ligas syvende spillerunde.

FC Barcelona og Real Madrid har hver især haft en svær uge. Real Madrid stod over for to svære kampe, den første endte med et 0-3-nederlag i Sevilla, mens det i weekenden endte med en nulløsning i Madrid-derbyet. Med to pointtab på stribe vil alarmklokkerne altid ringe i Real Madrid, men for deres vedkommende kan man trods alt trøste sig med, at de svigtende resultater er kommet i nogle af sæsonens absolut sværeste kampe.

Valverdes kvaler
Det kan man ikke sige om FC Barcelona. Først uafgjort mod Girona, så nederlag til Leganés og i weekenden formåede Athletic Club, som ikke har sejret i 17 år på Camp Nou, og generelt har det svært på banen, at hente 1-1 hos catalanerne.

Baskerne var endda foran længe, inden indskiftede Messi satte Munir op til det udlignende mål, som trods alt reddede lidt for dem. Inden da havde både Coutinho og Messi testet træværket, men Athletic-spidsen Iñaki Williams kunne med lidt mere skarphed i støvlerne også have afgjort sagerne i den anden ende.

Men hvad er forklaringen på FC Barcelonas forfærdelige uge? Et af kritikpunkterne i de catalanske medier har været Valverdes rotationer, som jeg også advarede mod i optakten til runde syv, og som absolut ikke har siddet i skabet.

Særligt på midtbanen har FC Barcelona-træneren roteret kraftigt, og det er gået voldsomt ud over rytmen på holdet. Det kan også virke mærkeligt, taget i betragtning at både Arthur og Vidal skal spilles ind i konceptet. Det bliver svært, hvis man konstant ændrer på konstellationerne, de er en del af. Det er da også værd at bemærke, at Valverde i de tre seneste kampe er blevet tvunget til relativt hurtigt at smide de gamle travere som Lionel Messi, Sergio Busquets, Ivan Rakitic og Luis Suárez i aktion, efter de ellers er blevet sparet fra start.

Måske er Valverde bange for endnu engang at dukke slidt op til den sidste del af sæsonen? Det kan man på sin vis ikke fortænke ham i, og los Culés har heller ikke lagt skjul på, at Champions League-titlen er meget vigtig for dem i år. Alligevel virker det mærkeligt, at man ikke forsøger at spille holdet sammen, inden man begynder at rotere så kraftigt og med så store konsekvenser for spillet. Der er trods alt længe til april og maj.

Courtois-redninger og proppen i toppen
Madrid-derbyet blev en fortælling om de to dygtige målmænd i hver sin ende. Inden sæsonen tvivlede jeg ærlig talt på værdien af købet af Courtois. Ikke fordi han ikke er en god målmand, men fordi man allerede havde en. Lørdag aften viste belgieren dog i den grad sin værdi, da han med stor autoritet (og en lille portion kindheld) pillede friløbere fra Diego Costa og Antoine Griezmann ved ”at gøre sig stor”, som han sagde efter kampen.

I den anden ende var Jan Oblak også på plads, da Real Madrid i anden halvleg pressede på for sejren, og dermed endte det med et uafgjort resultat, som begge hold kan være tilfredse med, selvom Diego Simeone og Atlético nok er lidt mere åbne omkring dét faktum. De vil uden tvivl glæde sig over at være ubesejret i seks kampe i streg på Santiago Bernabéu i ligaen. Det er de det første hold siden Valencia, der har prøvet. Og det var vel at mærke mellem de herrens år 1942 og 1948, at Los Che formåede at indhente sådan en flot stime!

Netop Los Che kom i øvrigt også i gang i weekenden med en vigtig sejr på Anoeta. Det resultat betød samtidig, at alle La Liga-hold nu har prøvet at vinde. Og tabe. Og spille uafgjort:

Med de netop uafgjorte resultater for topholdene er toppen i La Liga utrolig tæt her efter syv spillerunder. ”Det europæiske felt” er samlet inden for en afstand af tre point, indkapslet af catalanerne FC Barcelona (nr. 1 med 14 point) og Espanyol (nr. 7 med 11 point). Samtidig betyder de seneste resultater også, at FC Barcelona og Real Madrid ikke kan tillade sig at hvile på laurbærerne i nogen som helst kampe.

Det hænder ellers, særligt i årene under Guardiola, at nogle hold kommer lidt for respektfuldt ud til kampene på Camp Nou og Bernabéu, hvilket kan give nogle stille dage på kontoret for de notoriske favoritter. Men i perioder som disse tror alle La Liga-holdene på, at de kan skabe overraskelsen. Det så vi også hos Athletic, som modigt pressede højt i banen på Camp Nou, noget der absolut ikke behagede FC Barcelona-spillerne.

Mathias Jensen-debut og Segunda-bombere
Efter en rundeopsummering i toppens tegn skal jeg lige rundt om to overskrifter mere, inden vi kommer til rundens kåringer.

Den ene står skrevet i Dannebrogs farver. Mathias Jensen er således endelig helt klar efter sin skade, og mandag betød det, at han fik chancen fra start hjemme mod Getafe i sin La Liga-debut. Undertegnede kunne desværre ikke se kampen, men at dømme på Celta-fansenes reaktion, gjorde han det udmærket. Han blev nemlig klappet af banen ved stillingen 1-0 til Celta. Kort tid efter gjorde Jaime Mata det så til 1-1 for gæsterne. Om det havde noget at gøre med udskiftningen af Jensen, skal jeg ikke kunne sige. Men spændende er det med en talentfuld dansk midtbanespiller i La Liga, og med de evner, unge Jensen har vist i FC Nordsjælland, er mit bud, at han nok skal komme til at spille en rolle på Balaídos i fremtiden.

Og så nåede jeg lige at nævne Jaime Mata, som indgår i den anden overskrift, jeg lige skal have rundet. Og det er Segunda-bomberne: I sæsonoptakten her på Hay Liga bemærkede jeg, at Borja Iglesias (Espanyol), Raúl De Tomás (Rayo), Sergi Guardiola (Getafe) og Jaime Mata (Getafe) alle skulle debutere i La Liga, og at alle kom med bunkevis af mål i støvlerne fra sidste sæson i Segunda.

Og de er i den grad trådt ind på scenen! Borja Iglesias og Raúl De Tomás scorede i denne weekend begge deres andet sæsonmål, og særligt førstnævnte har vist sig som en straksgevinst for Espanyol. Den tidligere Real Zaragoza-bomber er involveret i meget, og han er en konstant trussel, og han ser ud til hurtigt at kunne blive en rigtig stærk La Liga-angriber. Raúl De Tomás viste med sit andet mål i to kampe sine alsidige evner som afslutter. Hans første sæsonmål kom efter et rigtigt målræv-mål, mens det andet i det uafgjorte resultat mod netop Espanyol kom efter en perfekt tæmning og et drøn af et langskud.

Mandag aften kom Jaime Mata, som ellers har været holdt stangen af det rutinerede makkerpar Jorge Molina og Ángel Rodríguez, så også i gang, og det med et mål, som du får beskrevet her:

Rundens mål
For det var rundens mål! De Tomás’ mål var også et af buddene, men Matas mål var lidt af en genistreg, der fortjener hyldest. Et løb skråt tilbage i feltet fra angriberen blev mødt af et cutback-indlæg fra venstre side – en kombination der umiddelbart gjorde det svært at se en hurtig afslutning som løsningen. Men med et perfekt touch og i samme bevægelse 240 graders-vending, lå bolden til rette, så han med sit rendyrkede angriberinstinkt kunne sparke bolden ind bag Sergio Álvarez, der ikke kunne nå at reagere på de hurtige bevægelser. Imponerende angriberarbejde af Jaime Mata, og José Bordalás må være en glad mand for sine valgmuligheder oppe foran!

Rundens spiller
Thibault Courtois gjorde sig endnu mere upupulær i sin gamle og populær i sin nye klub, da han pillede to friløbere fra henholdsvis Griezmann og Diego Costa. To så afgørende aktioner i så vigtig en kamp sikrer ham prisen som rundens spiller. En hæderlig nummer to går til Valladolids målvogter Jordi Masip, som var essentiel for at det lykkedes Valladolid at tage en overraskende udesejr over Villarreal.

Rundens løftede øjenbryn
Jævnfør VM er vi i Danmark ikke så overraskede over det, men i Spanien har det åbenbart taget dem med bukserne nede: VAR hjælper intet, når det kommer til tvivlsomme hands-situationer. I weekenden var hele tre tilfælde i vælten i henholdsvis Villarreal – Valladolid, Eibar – Sevilla og Real Madrid – Atlético hvor der blev henholdsvis ikke-dømt, dømt og ikke-dømt for lignende situationer. Bold til hånd, eller hånd til bold, gjorde han sig unødigt bred, eller står man bare sådan, når man skal blokere et indlæg? Ingen synes for alvor at vide, hvordan man skal dømme disse situationer, og nu har Atlético Madrid indgivet en officiel anmodning om, at man fra forbundets side får gjort hands-reglerne mere tydelige for dommere, spillere og tilskuere. God idé!

Resultater

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar