Skal vi virkelig bruge hele året på at diskutere Balón d’Or og individuel hæder?

Man troede, at Cristiano Ronaldos afgang til alperne ville ende den mediebårne Balón d’Or-farce, men ak. Den er her stadig, den individualistiske hanekamp om retten til at kalde sig den bedste.

© Антон Зайцев

– Godt spørgsmål. Uvidenheden er meget modig. Når jeg hører denne knægt tale, kommer jeg til at tænke på spillere som Totti, Raúl, Buffon, Casillas, Maldini, Xavi eller Iniesta, som har vundet det hele, men ikke en Guldbold. Hver og én er fri til at ytre sin mening, men jeg tror, han burde rådføre sig med Simeone, Godín og Koke, som står for nogle værdier, der ville passe ham godt. Det til trods har jeg altid sagt, at han er en stor spiller, og jeg ønsker ham det bedste.

– I dag har han leveret et spektakulært oplæg. Spillerne må lade fødderne tale, og hver og én har sin mening. Vi vil ikke kritisere Ramos, fordi han har en holdning. Antoine er utrolig vigtig for os, en spiller i verdensklasse. Ramos’ ord er umådeholdne. Vi mener, at Griezmann er blandt de tre bedste i verden, og det viser han.

Så kører vi igen. Mens alt burde handle om Champions League og fantastiske fodboldkampe, er det i de spanske medier igen blevet tid til at stille sportens største stjerne op mod hinanden i en uendelig strøm af indholdstomme, repeterende og, for at sige det ærligt, røvsyge kommentarer, der har kørt i én lang smøre i det spanske i årevis. Med Cristiano Ronaldos afgang til Juventus, skulle man ellers tro, man kunne få en pause. Men nej, i de spanske medier kan de stadig bruge hele året på at diskutere, hvem der skal vinde Balón d’Or. Og klubberne og spillerne deltager desværre i ”debatten”.

Ovenstående kommentarudveksling kom i kølvandet på et Griezmann-interview med AS. Her spørges han ind til, om han er skuffet over ikke at være nomineret til FIFA’s The Best-pris – prisen som årets fodboldspiller i verden, som af Gud ved formentlig ikke hvilke årsager allerede blev nomineret for flere måneder siden. Mohamed Salah, Cristiano Ronaldo og Luka Modriç er de nominerede til den pris, så kan man selv bedømme, om det er de tre bedste fodboldspillere lige nu.

I samme interview ytrer Griezmann, at han sidder ved det samme bord som Messi, Mbappé, Cristiano Ronaldo og Neymar, og at han vil arbejde hårdt de kommende måneder for at bringe sig i spil til France Footballs pris Balón d’Or. Og her skete skaden så for franskmanden, der med de ord fik stukket hånden ind i en hvepserede af uforståeligt ophidsede gemytter.

Lige siden Cristiano Ronaldos rekordskifte til Real Madrid i 2009, som tilfældigvis koinciderede med, at Lionel Messis karriere peakede, har fodboldverdenen bredt og den spanske i særdeleshed haft et fuldstændig uforholdsmæssigt behov for at diskutere, hvem der er den bedste.

Når FC Barcelona og Real Madrid har vundet en titel, er en af de første ting, der bringes frem, hvilken betydning det vil få for de to stjernespilleres chance for at vinde Balón d’Or. En pris, der udgives af et fransk magasin, og hvis historiske legitimitet og betydning reelt set ligger på et relativt lille sted (Allan Simonsen 1, Maradona 0), og hvis betydning nu nærmest synes at sammenligne med det at vinde et VM, Champions League eller store, nationale mesterskaber.

Nu er Cristiano som sagt væk fra Spanien, og straks er det så Griezmann, der mere eller mindre frivilligt bliver indrulleret i en hanekamp udkæmpet på proxyplan af de spanske aviser med deres regionale, til tider grænsende til det fanatiske, tilhørsforhold.

Det er latterligt.

De individuelle præstationer har altid været en fascinerende historiefortæller i fodbolden, og når man kigger tilbage på fodboldhistorien er de store spillere som Johann Cruyff, Pelé, Maradona, Beckenbauer og Ronaldo fikspunkter, der markerer æraer, spillestile og æstetiske modsætninger.

Men udover Maradonas to kardinalbedrifter, VM-triumfen og Napoli-mesterskabet, har ingen af dem klaret skærene alene, og trangen til at se på det som individualistiske macho-dueller i en holdsport som fodbold er helt skudt ved siden af. Perfekt symboliseret i EM-finalen 2016, hvor det pludselig var holdspilleren Ronaldo, der kom i fokus i en mærkværdig præstation som hypeman på sidelinjen.

At The Best-nomineringen så tydeligvis er konfus i sin logik og populistisk i sit udtryk, er en anden ting. Det er ligegyldigt. Man kan argumentere for, at Lionel Messi er den bedste, man kan argumentere for at Ronaldo er det, man kan argumentere for at Jan Oblak er det. Men argumenterne er som regel fuldstændig ligegyldige og kopper med tynd te, for spørgsmålet i denne ”debat” er netop, hvilken fodboldæstetik man som person hælder til. Og det er naturligvis i sin grundessens subjektivt.

Folk som undertegnede, der mener, at Messi med længder er den bedste fodboldspiller i vor tid, forstår ikke argumenterne for, at man kan mene det samme om Ronaldo. For fascinationen ligger et andet sted. Det er rendyrket geni over for målrettet, hård træning til perfektion, og begge ting er prisværdige egenskaber på en fodboldbane. (Blev det ladet på en måde, der kunne fornærme nogen ronaldistas?)

Griezmann er sin egen og utvivlsomt en genial fodboldspiller, og man kan nyde ham hver eneste uge for Atlético. Skulle vi så ærligt talt ikke være lidt mere ligeglade med, hvordan han bliver vurderet i en pamperkomités marketingsslørede øjne? I hvert fald de 364 dage om året, hvor der ikke bliver uddelt nogle priser til individuelle præstationer, og hvor det handler om at fascinere os og udkæmpe kampe på fodboldbanen?

Jeg siger ikke, at det ikke er sjovt at diskutere, hvem der er den bedste. Det hører bare til i kaffepausen, i frikvarteret, på den brune bodega i en Fernet Branca-rus eller i forbindelse med de førnævnte kåringer, åndssvage eller ej. Så kan vi resten af året høre Rodris holdning til comeback-sejren over AS Monaco i mixed zone efter kampen og ikke hans holdning til en kommentar fra en rival om en holdkammerat.

Nu du er her kan du jo også lige hjælpe alle de andre med at finde Hay Ligas indhold:
Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar